19.7 C
Budapest
2022. október 1., szombat
Magyar Jelen
GazdaságKiemelt

Kiderült, mennyibe kerül a Moderna koronavírus elleni vakcinája

A Reuters hírügynökség információi szerint az EU azt fontolgatta, hogy az eredetileg lefoglalt vakcinamennyiségen felül még több dózist rendelnének meg a gyártótól, azonban a Moderna érzékelvén az óriási keresletet, emelhetett az árakon – írja a liner.hu.

Korábban a biotechnológia cég koronavírus elleni oltását alapáron adagonként 18 euró körül adta, ám érezvén a hatalmas keresletet, és a kétségbeesett vásárlók tolongását, könnyen elképzelhető, hogy a jövőben ennek a dupláját, vagyis akár 36 eurót is elkérhetnek vakcinánként.

A biotechnológiai vállalat koronavírus elleni készítményének alapára adagonként 18 euró körül mozgott, viszont az sem elképzelhetetlen, hogy a jövőben ennek dupláját, vagyis 36 eurót kérhetnek el egyetlen dózisért cserébe.

Csak összehasonlításképpen: a Pfizer vakcináját 12 eurójért, az AstraZeneca oltóanyagát mindössze 2 euróért adja, vagyis feltételezhetjük, hogy

a Moderna védőoltása az egyik legdrágább a piacon.

Titokban akarták tartanai

A cégek szerették volna, ha sosem derül ki, mekkora hasznuk is van az üzleten, belga politikusok azonban kitweetelték a vakcinaárakat, amivel sikerült magukra haragítaniuk a gyógyszeripari cégek többségét. Egyelőre nem tudni, hogy valóban végbemehet-e a Moderna áremelése, illetve ha mindez megtörténik, az miként hathat majd a vakcinák elosztására, mindenesetre a szigorúan profitorientált vadkapitalizmus kereslet-kínálat logikája ezt diktálná.

Magyarországra első körben a Pfizer védőoltásai érkeztek meg, ám ezen a héten a Moderna vakcináiból is 3,6 ezer ember beoltásához elegendő adagot kapunk meg.

További híreink

Megdöbbentő! Boldogan nyilatkozik az embercsempész: feltöltöttem fél Európát migránsokkal (+videó)

Kiss Albert

Toroczkai László legújabb videója: LMBTQ+ mint politikai mozgalom

Kemény János

Elhunyt Csurka László színművész

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben