-0.5 C
Budapest
2021. január 26., kedd
Magyar Jelen
Gazdaság Kiemelt

Kiderült, mennyibe kerül a Moderna koronavírus elleni vakcinája

A Reuters hírügynökség információi szerint az EU azt fontolgatta, hogy az eredetileg lefoglalt vakcinamennyiségen felül még több dózist rendelnének meg a gyártótól, azonban a Moderna érzékelvén az óriási keresletet, emelhetett az árakon – írja a liner.hu.

Korábban a biotechnológia cég koronavírus elleni oltását alapáron adagonként 18 euró körül adta, ám érezvén a hatalmas keresletet, és a kétségbeesett vásárlók tolongását, könnyen elképzelhető, hogy a jövőben ennek a dupláját, vagyis akár 36 eurót is elkérhetnek vakcinánként.

A biotechnológiai vállalat koronavírus elleni készítményének alapára adagonként 18 euró körül mozgott, viszont az sem elképzelhetetlen, hogy a jövőben ennek dupláját, vagyis 36 eurót kérhetnek el egyetlen dózisért cserébe.

Csak összehasonlításképpen: a Pfizer vakcináját 12 eurójért, az AstraZeneca oltóanyagát mindössze 2 euróért adja, vagyis feltételezhetjük, hogy

a Moderna védőoltása az egyik legdrágább a piacon.

Titokban akarták tartanai

A cégek szerették volna, ha sosem derül ki, mekkora hasznuk is van az üzleten, belga politikusok azonban kitweetelték a vakcinaárakat, amivel sikerült magukra haragítaniuk a gyógyszeripari cégek többségét. Egyelőre nem tudni, hogy valóban végbemehet-e a Moderna áremelése, illetve ha mindez megtörténik, az miként hathat majd a vakcinák elosztására, mindenesetre a szigorúan profitorientált vadkapitalizmus kereslet-kínálat logikája ezt diktálná.

Magyarországra első körben a Pfizer védőoltásai érkeztek meg, ám ezen a héten a Moderna vakcináiból is 3,6 ezer ember beoltásához elegendő adagot kapunk meg.

Kapcsolódó híreink

Romániában országszerte betiltják az ezerfősnél nagyobb rendezvényeket

Dunai Tibor

Ha nem választják újra Trumpot, Twitter fiókját is elveszítheti

Irányi Dániel

Holtukban is hátba szúrva

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben