3 C
Budapest
2022. december 9., péntek
Magyar Jelen
Kárpát-haza

Kiélezett választási küzdelem várható Marosvásárhelyen és Szatmárnémetiben

A járványhelyzet új szabályai miatt színtelen-szagtalannak nevezte a mostani romániai önkormányzati választási kampányt Pászkán Zsolt külpolitikai szakértő.

Pászkán Zsolt az M1 aktuális csatornán vasárnap az egy hét múlva esedékes romániai helyhatósági választásokról elmondta: a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által támogatott Nicusor Dan bukaresti főpolgármester-jelölt “csúnya” korrupciós ügybe keveredett. Kérdésnek nevezte, hogy ez az ügy mennyire befolyásolja az esélyeit, az adatok eddig 3-4 százalékos előnyt mutattak nála. Bukarest “presztízsgyőzelem” lenne, mert öt éve a baloldal megszerezte a jobboldaltól a várost.

Kitért arra: a magyar közösség Marosvásárhelyen a polgármesterség visszaszerzésére törekszik, Szatmárnémetiben pedig a megtartására. Székelyföldön a magyar képviselet több párttal is jelen van, a magyar-magyar pártharc front területei Bihar megye és Nagyvárad, ahol az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) küzd egymással.

Jelezte: Romániában csökkenő tendenciát mutatott az elmúlt időszakban a magyar részvételi arány, a romániai részvételhez hasonlóan, az önkormányzati választásokon. Úgy vélte, az ismert személyeket nehéz lesz megverni, a nagyvárosokban most jó eredményeket felmutató pártok pedig előnnyel indulhatnak majd a decemberi romániai országgyűlési választásokon.

(Forrás: MTI – Kép: illusztráció/pixabay.com)

További híreink

Román zászlókkal és szavakkal takarták el a “kürtős kalács” feliratokat Nagybányán

Irányi Dániel

Von der Leyen üzent az olaszoknak: „megvannak az eszközeik” arra az esetre, ha nem a kívánt oldal győz

Irányi Dániel

“Az egyik legintenzívebb kampánynak vagyunk tanúi Ásotthalmon”

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben