4.5 C
Budapest
2022. november 27., vasárnap
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Kilencszáz eurós segélyt és kedvezményes lakásbérletet kapott Bécstől a terrorista

Kedvezményes lakásbérlethez juthatott Bécsben a 20 éves, albán származású merénylő – írja az osztrák Kronen Zeitung. A férfit „Jungwienerként” (fiatal bécsi) regisztrálták, emiatt járt neki a támogatást, ami minden olyan 30 év alatti fiatalnak jár, akiknek nincsen saját lakása.

Kujtim Fejzulai lakhatási segítséget igényelt az osztrák fővárostól egy 41,9 négyzetméteres lakás bérléséhez. Mivel osztrák állampolgár volt, Bécs jogosnak ítélte kérelmét, és a támogatás mellett még szociális segélyt is kapott, ami egyes információk szerint havi 917,35 euró volt. (Ez a jelenlegi árfolyamok tekintetében körülbelül olyan 324 ezer forint körüli összeg havonta.)

Bécs szerint a férfi annak ellenére is jogosult volt a segélyre, hogy korábban 22 hónapot ült, amiért Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Az osztrák állam ezt követően “deradikalizációs programra” küldte, ahonnan

kedvezményesen szabadult, mert “azt a benyomást keltette, felkészült, hogy integrálódjon a társadalomba”.

Szabadulása után elvileg a titkosszolgálatok figyelték, ám mégse zavart senkit, hogy például Instagram oldalára is fegyveres képeket posztol, és nyíltan kiáll az Iszlám Állam mellett. Ha így néz ki az, aki “sikeresen teljesítette a deradikalizációs programot”, milyen lehet az, aki megbukik rajta?

Időközben az osztrák belügyminiszter, Karl Nehammer azt is elárulta, a bécsi terrortámadás után őrizetbe vett tizenöt emberből nyolc büntetett előéletű.

Négyen közülük ráadásul terrorbűncselekmények, kettő-kettő különböző erőszakbűncselekmények, és egy Linzben elkövetett „becsületgyilkosság” kísérlete miatt kerültek a hatóságok látókörébe.

Fotó: Reuters

További híreink

Minek kell még történnie, hogy kiadják a tűzparancsot az EU külső határain?

Horváth Tamás

Végül minden a helyére kerül: már Újpesten sem állít adventi keresztet a Jobbik

Magyar Jelen

További 13,5 milliárd állami támogatást kap a debreceni BMW gyár

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben