5.6 C
Budapest
2022. november 27., vasárnap
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Külföldi antifasiszták provokáltak Szlovéniában egy tüntetésen

Külföldről pénzelt antifasiszták provokáltak Szlovéniában, Ljubljanában, a helyi kormányellenes tüntetésen – állítja a Szlovén Demokrata Párt egyik politikusa.

Radikális baloldaliak és liberálisok tartottak kormányellenes demonstrációt a márciusban hivatalba lépő, jobboldali miniszterelnök, Janez Janša ellen. A tüntetés okainak a szokásos sablonokat nevezték meg: rendőrállam kiépítésének kísérlete, migránsellenesség, környezetkárosító intézkedések, a demokratikus szabadságjogok, a szabad sajtó és a szólásszabadság korlátozása (amikor ezt ők csinálják, az nem cenzúra, hanem a “liberális demokrácia szükséges és törvényszerű harca a gyűlöletbeszéd ellen” – a szerk).

A meghirdetett demonstrációra mintegy 5,000 ember gyűlt össze Szlovénia fővárosában, Ljubljanában. Először az amerikai nagykövetség elé vonultak, ahol fél térdre ereszkedve emlékeztek meg George Floydról.

Ezt követően vonultak a tüntetés helyszínére, ahol

az Antifa kivette a kezdeményezést a szervezők kezéből.

A résztvevőket erőszakra buzdították a “fasizmus rémével” riogattak mindenkit, határok nélküli Európát vizionáltak, ahol nincs helye elnyomásnak, militarizmusnak és fasizmusnak.

A The Star beszámolója szerint az események gyorsan erőszakba torkolltak, a jelenlévők egy része megtámadta a rendőröket, mások megkísérelték lebontani a parlament köré felhúzott kordonokat, majd megostromolni az épületet. A rendőrség 7 rendbontót állított elő.

A demonstráció szervezői rövid időn belül igencsak kényelmetlenül érezték magukat saját rendezvényükön. Az egyik főszervező, Tjaša Prošek úgy nyilatkozott:

Nagyon csalódott vagyok, amiért külföldről pénzelt anarchistákat hoztak ide, hogy tönkretegyék a mi békés rendezvényünket.

Branko Grims, a Slovén Demokrátak Pártjának politikusa kevésbé finoman fogalmazott:

Antifa terroristák masíroznak a Szlovén Köztársaság fővárosában, méghozzá külföldről hozott erősítéssel.

További híreink

Több ezres tüntetés kezdődött a Covid-korlátozások ellen Kínában

Magyar Jelen

Hat emberrel végzett a Walmart menedzsere, mert “a Sátán azt mondta neki”

Irányi Dániel

Ukrajnából jelentkezik Novák Katalin: személyesen Zelenszkij meghívására érkezett

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben