3 C
Budapest
2022. december 1., csütörtök
Magyar Jelen
Kárpát-haza

Magyar református óvoda nyitotta meg kapuit a felvidéki Somorján

Szeptembertől megkezdte működését Somorján a református Kiskakas Bölcsőde és Óvoda. Az új intézmény a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében épült meg a Lövölde utcában. 

Az Erdélyt, a Felvidéket, Kárpátalját, Muravidéket és Horvátországot érintő óvodafejlesztéssel a magyar kormány célja, hogy növekedjen a határon túli magyar óvodások száma. Cél továbbá az is, hogy hosszú távon segítsen bővíteni azoknak a számát, akiknek fontos a magyar identitás megőrzése.

György András somorjai református lelkipásztor elmondta, hogy a Somorjai Református Egyházközség életéhez már a kezdetektől szervesen hozzátartoztak az oktatói és nevelői intézmények.

Az egyházközség jelenlegi nemzedéke 2014-ben fogadta el közösségfejlesztési tervét, a Csukás Zsigmond programot. Ebben kiemelt helyen szerepelt egy oktató-nevelő intézmény létrehozása és működtetése. Ezt segítette a magyar kormány, így már 2017-ben megkezdték a megfelelő helyszín keresését.

A város önkormányzatával egyeztetve 2018. november 5-én adásvételi szerződést kötöttek a Lövölde és a Lovagló utca által érintett, a Corvin Mátyás Alapiskola tőszomszédságában álló terület megvásárlására. A magyar kormány támogatásával közel 58 ezer eurót fizettek a 37 áras telekért. A látványtervet Hanusz Dániel és Bagala Péter készítette. 2020 júliusában pedig sikeresen befejezték a munkálatokat. 2020. augusztus 19-én hivatalosan is bejegyzésre került a somorjai Kiskakas óvoda, 2020. augusztus 24-én pedig a bölcsőde is.

Minden segítséget és támogatást hatalmas szívvel fogadtak, és a nehézségeket együtt képesek voltak leküzdeni.

„Itt állunk, hogy ezt a végvári küldetésű, öntudatos és pimasz vonásokat szándékosan hordozó, mind a gyermeknevelésben, mind pedig a közösségépítésben magyar ajkú, református szellemiséget hordozó intézményt bemutassuk és átadjuk” – hangzott el az intézmény ünnepélyes átadásán.

Ahogy az elhangzott a somorjai átadón Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodaprogram koordinálásáért felelős miniszteri biztostól, aki Mikes Kelement idézte: Vagyunk, akik voltunk, s leszünk, akik vagyunk! A magyarság úgy tud jövőt építeni, hogy megbékél az elmúlt száz év megpróbáltatásainak az emlékével. Egy új és korszerű szellemben nevelkedő ifjúság álljon a helyébe, amely számára természetes a nemzeti identitás, a magyarság felvállalása.

Komzsík Diana, a református Kiskakas Bölcsőde és Óvoda igazgatója beszámolt a 2020/2021-es tanévkezdésről.

Elmondta, hogy 48 gyerekkel indították az idei tanévet.  39 gyermek kezdte meg szeptembertől az óvodalátogatást, kilencen pedig januárban csatlakoznak a többiekhez, ők akkor töltik be a harmadik életévüket. Ebből páran már bölcsődésként látogatják az intézményt.

Ennek köszönhetően nem is fogják érezni, hogy decemberben még bölcsisek voltak, januárban pedig már az óvodában kezdik az évet. A beíratott gyerekek között több a környező falvakból érkezett, de a helyieket is sikerült megszólítaniuk. A városban hat óvodába járnak a magyar gyerekek, s köztük a Kiskakasnak jelentős szerepe lesz. A szülőknek nagyon tetszett az épület, és az évkezdés előtti személyes kommunikáció. Komzsík Diana szerint jövőre, amikor már értékelhető lesz a munkájuk, a helybéliek közül várhatóan többen jelentkeznek a Kiskakasba.

Hat óvónő vesz részt a gyerekek nevelésében, nagyobbrészt az igazgatónő  biztosítja az intézmény működését, volt kollégáival karöltve.

(Forrás és fotók: ma7.sk)

További híreink

“Kiművelt emberfők sokasága” – az oktatási vita margójára

Faragó Dániel

Oktatási vita: Dúró szakmai alapon közelítene, a Fidesz szerint fejlődés van, Fekete-Győr kitartást kívánt

Faragó Dániel

Mi Hazánk: a kormány hozzáállása elfogadhatatlan, a tanárok bérrendezése nem várhat tovább

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben