35.2 C
Budapest
2022. augusztus 17., szerda
Magyar Jelen
Tudomány

Már több mint 400 millió kilométert tett meg a Mars felé a kínai Tianwen-1 űrszonda

Már több mint 400 millió kilométert tett meg a kínai Tianwen-1 űrszonda, amelyet júliusban indítottak útnak a Marsra.

A kínai nemzeti űrhivatal (CNSA) vasárnapi közleménye szerint a szonda 130 millió kilométerre volt a Földtől és mintegy 8,3 millió kilométerre a vörös bolygótól vasárnap reggel, és várhatóan a jövő hónapban érkezik a Mars vonzáskörébe. Az űrszonda egy marsjárót is visz a Marsra.

Az űrszonda stabilan működik és le fogják lassítani az előtt, hogy Marskörüli pályára állítják és megkezdi az előkészületeket a vörös bolygón való landolásra.

Július 23-i indulása óta a felvételt készített a Földről és a Holdról, valamit számos szelfit is küldött.

A küldetés célja a vörös bolygó felszínének tanulmányozása, amelyet a marsjáró a leszállást követően végezne, a szonda segítségével tartva a kapcsolatot a földi irányítóközponttal.

Az ideális leszállóhely kiválasztásához a bolygó körüli pályán keringő egység nagyfelbontású kamerával pásztázza majd a Mars felszínét a tervek szerint két-három hónapon keresztül, így a felszínre érkezés májusra várható.

(Forrás: MTI – Fotó: CNSA/Handout via Xinhua – Videó: youtube.com)

További híreink

Művesét hoztak létre

Faragó Dániel

Immunerősítés a vírusok ellen: ezt ajánlja a bükki füvesember

Kiss Albert

Ezt látni kell: Szarvasvonulás Baranyában (Videó)

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben