4.7 C
Budapest
2021. április 13., kedd
Magyar Jelen
Kárpát-haza Kiemelt

Másfél évre ítélték az aradi nőt, aki egy terroristacsoporttal tartott kapcsolatot az interneten

Letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy aradi nőt, aki az ügyészek által összeszedett bizonyítékok szerint közel-keleti terrorista szervezetekkel tartott kapcsolatot, szélsőséges nézeteit az online térben több felhasználói fiók segítségével terjesztette, és ezért a feltételezések szerint pénzt is kapott. Maria Livia Bailát terrorista propaganda népszerűsítéséért és a radikálisokkal való kapcsolattartásáért másfél év letöltendőre ítélte a legfelsőbb bíróság, de a döntés még nem jogerős – írja a foter.ro.

A folyamat 2019-ben indult, mikor a nő a világhálón megismerkedett egy közel-keleti terrorista csoport szimpatizánsaival, akikkel csevegni kezdett. Az ismeretlenek célja a toborzás volt, és sikeresen be is hálózták a nőt. Segítségükkel az aradi nő képezni kezdte magát: arab nyelvű propagandavideókat nézett, ideológiai kiképzést kapott, és egyre mélyebbre merült az iszlám fundamentalizmusban, melynek köszönhetően a radikalizálódás útjára lépett. Nézeteinek az interneten is egyre bátrabban adott hangot. Kezdetben saját profillal, később számos “alternatív” fiókon keresztül. Ebben igen lelkes volt. A végén már egyszerre 21 hamis profilon keresztül terjesztette az iszlamista propagandát.

Újdonsült „barátai” egy aktív terrorista csoporthoz álltak közel, akik nyíltan használták a csoport szimbólumait, fotókat és kisfilmeket készítettek és tettek közzé a fegyveres kiképzésekről, harcászati jelenetekről, kivégzésekről, az öngyilkos merénylők felkészítéséről és radikális egyházi személyek prédikációiról.

A nő egyetértett a szervezet céljaival, terjesztette azok nyugatellenes nézeteit, valamint többször leírta, hajlandó lenne együtt harcolni az iszlám fundamentalistákkal. Az állami szervek megtévesztésére rendszeresen cserélgette telefonjait és SIM-kártyáit, illetve beszélgetéseit virtuális magánhálózatokon (VPN) bonyolította.

Egyes szélsőségesek romániai látogatásában is segített volna.

Egyenlőre nem bizonyított, hogy mindezt puszta lelkesedésből csinálta, vagy meg is fizették érte.

Mindez másfél év börtönt érdemel a román ügyészek szerint. Csak emlékeztetésképpen: a székelyföldi terrorper elítéltjei öt év letöltendő börtönbüntetést kaptak, mert petárdát találtak a lakásukban.

További híreink

Újabb fővárosi önkormányzati LMBTQSTB-fesztivál miatt tiltakozik a Mi Hazánk

Varga Lilla

Ángyán József: Valójában soha nem volt igazi politikai szándék a vidék megmentése, a demográfiai földprogram mögött

Gabay Dorka

Romániában megdőlt minden negatív koronavírus rekord

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben