20.8 C
Budapest
2022. október 6., csütörtök
Magyar Jelen
GazdaságHírekKiemeltKülföld

Még nehezebb lesz az iskolakezdés – jelentősen drágulnak az új ruhák

Az egész világon rekordokat döntő aszály miatt jelentősen visszaesett a világ gyapotkínálata. Bár még néhány hónap van az évből, a brazil adatokon már most a termelés jelentős visszaesése látszik, ami nagyon megdrágíthatja a ruhák árát. 

Gyapotot vett India

Indiában, a legnagyobb termelőországban a heves esőzések és a kártevők olyannyira megnyirbálták a gyapottermést, hogy az ország rákényszerült az importra. A hőség által sújtott Kínában is aggódnak a közelgő betakarítás előtt.

Brazíliában a Bloomberg jelentése szerint 30%-os visszaeséssel kell számolni a gyapot előállítására vonatkozóan, de a legnagyobb exportőrnek számító USA-ban is évtizedet mélyponton a termelés.

Drágulás után drágulás

A pamut (gyapot) ára már eddig is 30 százalékkal emelkedett az utóbbi időben: az év elején a legmagasabb szintet érte el 2011 óta, ami világszerte azzal fenyeget, hogy a pólóktól kezdve a pelenkákon át a papírig és a kartonig mindenféle termék ára jelentősen megemelkedik.

A Bom Futuro csoport, Brazília egyik legnagyobb gyapottermelője 27 százalékos hozamcsökkenést tapasztalt az előző betakarítási szezonhoz képest. Eközben az Egyesült Államok termelése 28 százalékkal esett vissza az ebben a hónapban kezdődött betakarítási szezonban. A Biden-kabinet arra számít, hogy a termelés a 2009–2010-es szezon óta a legalacsonyabb szintet éri el. Ez rossz hír, mivel az Egyesült Államok és Brazília együtt a világ gyapotkivitelének felét adja.

Az amerikai kormány és az elemzők a kereslet csökkenését prognosztizálják a ruházati cikkek vásárlásának visszaesése és a gazdaságok lassulása miatt, különösen Európában és Ázsiában. Egy szakértő szerint ennek ellenére minden jel arra mutat, hogy a következő hónapokban „sokkal magasabb” gyapotárakkal kell számolni, mivel a termés csökken.

(Bloomberg, Fotó: Forgács Zsuzsanna – We Love Budapest)

További híreink

Végrehajtó maffia- Schadl György huszadik megszerzett ingatlana is előkerült

Faragó Dániel

“Igenis van cigánybűnözés!”- zúgott a Mi Hazánk erődemonstrációján (FRISSÍTVE)

Faragó Dániel

Mi Hazánk: nem engedhetjük, hogy a magyarok fizessék meg a háború árát

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben