1.5 C
Budapest
2022. november 29., kedd
Magyar Jelen
GazdaságKiemelt

Meghátrál a kormány az önkormányzatok nyomására?

Lehet, hogy mégsem csökkenti a kormány a helyi iparűzési adót, miután fideszes polgármesterek is jelezték, hogy súlyos gondot okozna a településüknek, ha elesnének ettől a bevételtől.

Visszaléphet a kormány a helyi iparűzési adó (hipa) tervezett csökkentésétől – tudta meg a Népszava több fideszes parlamenti képviselőtől. Egy kormánypárti vezető egyenesen “csak egy kiszivárgott tervezetnek” nevezte a Varga Mihály pénzügyminiszter által bejelentett intézkedéseket, amiről “semmilyen komolyabb egyeztetés nem volt még, a kormány pedig biztosan nem tárgyalta eddig”.

Varga Mihály a Nemzeti Versenyképességi Tanács február 4-ei ülését követően állt elő egy gazdaságélénkítési javaslatcsomaggal. Eszerint a helyi iparűzési adó adóalapjából levonható lenne az értékcsökkenési leírás és kutatás-fejlesztésre fordított források ötszöröse is. Egy volt államtitkár azt mondta, hogy várhatóan nem lesz semmi az adócsökkentésből, igaz, egy másik vezető fideszes szerint egyelőre nincs végleges döntés az ügyben. A terv ellen még kormánypárti városvezetők is tiltakoztak.

Ugyanakkor várhatóan nem enged a kormány abból, hogy 2021 decemberében eltörlik a hipa feltöltési kötelezettséget, így elég lesz azt a vállalkozásoknak május 31-ig teljesíteni. Ez a kormánypárti érvelés szerint nem jár bevételcsökkenéssel az önkormányzatoknak, csak “kicsit rugalmasabb költségvetési tervezést igényel”, mert később jutnak hozzá a hipabevételekhez.

(napi.hu nyomán)

További híreink

Már a vadászleseket is megadóztatják

Irányi Dániel

A Mi Hazánk javasolta, a kormány megfogadta: nem emelkedik tovább a rendszerhasználati díj

Horváth Tamás

Csődhullám vár az önkormányzatokra

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben