8.6 C
Budapest
2021. október 23., szombat
Magyar Jelen
Gazdaság

Mégis nőhet a törlesztőrészlet a moratórium után?

A változó kamatozású hiteleknél, ha időközben új kamatperiódus indul, nőhet a kamat és a törlesztőrészlet – írja a napi.hu.

Nem várt fordulatot jelenthet a hitelmoratórium utáni havi hiteltörlesztőket illetően a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyik állásfoglalása – számol be róla a Bankmonitor.hu hitelkereső oldal. Eddig arról volt szó, hogy a moratóriumot megelőző havi törlesztőhöz képest nem nőhetnek a moratórium utáni részletek, ám az állásfoglalás szerint a hitel eddigi legmagasabb törlesztőjét nem múlhatja majd felül. Ez különösen a változó kamatozású lakáshiteleseket érintheti érzékenyen, akik között még mindig jelentős számban vannak forintosított devizahitelesek, hiszen esetükben a moratórium kezdetekor lényegesen alacsonyabb volt a törlesztő, mint néhány éve.

A hitelmoratórium ideje alatt – vagyis 2020. március 19-től egészen az év végéig – az adósoknak meglévő hiteleiket nem kell törleszteniük. A törlesztés felfüggesztésének lehetősége vonatkozik a lakáshitelekre, a személyi kölcsönökre, a babaváró támogatásra és a céges hitelekre egyaránt. A hitelmoratórium automatikus, vagyis ha az adós nem jelzi a bankjánál, hogy tovább fizetne, akkor a bank nem von le további törlesztőket.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a bankok sem a tartozást, sem a kamatot nem engedik el, egyszerűen csak átmeneti fizetési könnyítést kapnak azok, akiknek a veszélyhelyzet alatt csökkent a bevételük. A szüneteltetés alatt felhalmozott kamatot utólag kell majd megfizetni, mégpedig a futamidő alatt egyenlő részletekben.

Lényeges ígéret ugyanakkor, hogy az adósok havi törlesztője a moratórium lejártát követően nem emelkedhet, emiatt a hitelek eredeti szerződés szerinti futamidejét meg fogják majd hosszabbítani. Fontos kérdés azonban, hogy mihez képest nem emelkedhet a havi fizetnivaló, ugyanis ezen nagyon sok múlik majd. Az MNB állásfoglalása alapján a moratórium utáni törlesztő a hitel felvételét követő legmagasabb törlesztőt nem haladhatja meg, ami jelentős emelkedést jelent majd azoknál a kölcsönöknél ahol – az elmúlt időszak kamatcsökkenésének köszönhetően – korábban volt magasabb is a havi fizetnivaló.

(napi.hu, bankmonitor.hu)

További híreink

EU-s nyomásra emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója

Irányi Dániel

Egy kisvárosnyi embert lakoltattak ki eddig

Kiss Albert

Újabb milliárdot bukott az állam a tokaji borászkodáson

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen