29.7 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Kárpát-haza Kiemelt Kultúra

Megtartották a húsvéti ételszentelést Csíkszereda főterén (fotók)

Húsvét vasárnap reggel rendhagyó módon, a járványügyi szabályokhoz igazodva tartották meg Csíkszeredában a Kárpát-medence legnagyobb hagyományos ételszentelését, amely tavaly a járványhelyzet miatt maradt el. 

A több ezer hívő ezúttal nemcsak a Szabadság térre és közvetlen környezetére tömörült, hanem kevesebb sorban, egymástól távolságot tartva gyűltek össze a téren, a promenádon, a Temesvári sugárúton és a Kossuth Lajos utcában, a kosarakban hozott szentelnivaló ételt maguk elé helyezve – számolt be a Székelyhon.ro.

A cikk szerint Tamás József nyugalmazott püspök az összegyűlt sokaság előtt azért adott hálát, hogy régi keresztény szokás szerint ismét megáldhatják az eledeleket, emlékeztetve arra, hogy sok helyen nem ünnepelhetik húsvét ünnepét úgy, ahogy ez Csíkszeredában történik.

Rövid elmélkedésében felelevenítette a bűnbeesés történetét, amelyhez hozzátartozott az étkezés is, mert az első emberpár a gonosz felhívására evett a tiltott fa gyümölcséből. Jézus vállalta, hogy felvigye az emberiség bűneit a keresztfára és kiomló vérével lemossa azt, feltámadásával pedig az étkezés feltámadásának tanújává tette. Szenteljük meg húsvét reggelén az eledeleket, hogy mi is a megszentelt eledeleket fogyasztva a feltámadt Úrjézus Krisztussal találkozzunk, és az ő tanúi legyünk – mondta a püspök.

Emlékeztetett, a több mint egy éve tartó megszorítások, korlátozások miatt nagyon rászorulunk Jézus bátorítására, hogy keresztként magunkra véve a megpróbáltatásokat, nyomdokain járva haladjunk a feltámadás magaslatára. Adja a feltámadt Úr, hogy mielőbb véget érjen mindez, és eljöjjön mindannyiunk számára a szabadulás ideje – fohászkodott. Ezt követően a téren és a környező utcákban kialakított sorok között vonult el a papság a ministránsokkal, és meghintették szenteltvízzel a kosarakat. Az áldás után a húsvétvasárnapi egyházi esemény a magyar és székely himnuszok eléneklésével zárult.

 

(Fotók: szekelyhon.ro/MTI/Veres Nándor)

További híreink

Lemondott az észt belügyminiszter, miután korruptnak nevezte Joe Bident és fiát

Varga Lilla

2020: Adolf Hitler választást nyert Namíbiában

Varga Lilla

Meghalt Csukás István

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen