26.1 C
Budapest
2022. augusztus 19., péntek
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Moszkva nem engedi meg a külső beavatkozást a parlamenti választásokba

Oroszország nem fogja megengedni, hogy kívülről beavatkozzanak a szeptemberben esedékes parlamenti választásaiba – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a parlamenti pártok vezetőivel szerdán folytatott tanácskozásán.

“A nép választását meg kell védenünk a külső beavatkozástól. Nem engedhetjük meg és nem fogjuk megengedni, hogy kívülről bármiféle csapást mérjenek Oroszország szuverenitására, népünk azon joga alapján, hogy ő legyen az úr a saját földjén” – mondta az elnök a videokonferencián.

Putyin kifejezte reményét, hogy a parlamenti pártok hazafias összetartása ebben a kérdésben továbbra is fennmarad. Emellett azt hangoztatta, hogy a parlamenti választásokat nyílt és tisztességes versenyben kell megtartani.

Megengedhetetlennek nevezte, hogy a nacionalizmust felhasználják az ország destabilizálására. Hangsúlyozta, hogy az ország egységének megőrzése érdekében az összes etnikum és vallás képviselőinek érdekeit figyelembe kell venni.

Méltatta az előző rendszerben használt “szovjet nép” kifejezést, amely egyesítő hatású volt.

Hangot adott véleményének, miszerint az Északi Áramlat-2 földgázvezeték elleni támadások célja az, hogy Oroszországgal fizettessék meg a Nyugat az ukrajnai geopolitikai projektjének árát.

“Ez igazából elég primitív dolog. Ilyen világban élünk”

– fűzte hozzá.

Putyin kettős mérce alkalmazásával vádolta meg a Nyugatot a szólásszabadság témakörében. Mint mondta, a geopolitikai érdekeik elérése érdekében nem tiltakoznak az ellen, hogy Ukrajnában “egyetlen tollvonással” lekapcsoltak három ellenzéki tévéadót.

Nehezményezte a Nyugat hallgatását azzal kapcsolatban is, hogy Lettország 16 orosz tévécsatorna sugárzását tette hozzáférhetetlenné.

Komoly kihívásnak nevezte a felhasználók hozzáférését korlátozó, magukat az Egyesült Államokban is kivételesnek tekintő IT-cégek magatartását. Meglátása szerint ez az “ideológiai vízválasztó” most végigvonul az egész világon.

Az orosz vezető kifejezte készségét az Európával való együttműködésre, de megjegyezte, hogy vannak olyan dolgok, amelyeket Oroszország nem fog elfelejteni. Ezek között említette meg a második világháború idején a szovjet polgári lakosság ellen elkövetett népirtást, amelynek kivizsgálása jelenleg is zajlik – közölte az MTI. Úgy vélekedett, ez lehetővé teszi a mai események szemlélését “nyitott szemmel”, illetve az orosz politika alakítását oly módon, hogy ilyesmi soha többé elő ne fordulhasson.

Leszögezte, hogy Oroszország számára mindig drága marad a második világháborúban aratott győzelem emlékezete, amely az apák és nagyapák véráldozata révén biztosította az ország jövőjének építését.

(Fotó: ALEXEI DRUZHININ/AP)

További híreink

Gendersemleges babát dob piacra a Mattel

Avar Álmos

Újból terjed a járvány, a WHO független bizottságot hoz létre

Dunai Tibor

Karácsonykor fordulhat téliesebbre az időjárás

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben