3 C
Budapest
2022. december 9., péntek
Magyar Jelen
Tudomány

Napenergiát gyűjtő és továbbító űrbéli panelt fejlesztettek ki

Napenergiát gyűjtő és továbbító űrbéli panelt fejlesztettek amerikai kutatók, mely a Föld bármely pontjára képes lesz a jövőben elektromosságot küldeni.

A Pentagonnak dolgozó tudósok sikeresen tesztelték a pizzás doboz méretű panelt. Ez egy jövőbeli rendszer prototípusa, mely áramot biztosíthat a Föld bármely pontján – olvasható CNN amerikai hírtelevízió honlapján.

A PRAM (fotovoltaikus rádiófrekvencia-antenna modul –  Photovoltaic Radiofrequency Antenna Module) panelt 2020 májusában a Pentagon X-37B drónjával küldték fel az űrbe. A drón 90 percenként kerüli meg a Földet.

A panelt úgy tervezték, hogy a lehető legjobban használja fel az űrbéli fényt, amely nem jut át a Föld légkörén. Ebben a fényben még megvan a kék hullámok energiája, ezért jóval erőteljesebb, mint a Földet elérő napfény. A kék fény a légkörbe lépve ugyanis szétszóródik, ezért tűnik az ég kéknek.

“Emiatt több tonnányival nagyobb mennyiségű napfény van az űrben” – mondta Paul Jaffe, a projekt egyik fejlesztője.

A legutóbbi vizsgálatok szerint a 30-szor 30 centiméteres panel nagyjából 10 wattnyi energiát képes előállítani és átadni. Ez az energia egy tablet üzemeltetéséhez elegendő.

A projekt távlati elképzelése szerint tucatnyi panelt kapcsolnak egymáshoz. Siker esetén a projekt forradalmasíthatja az energiaelőállítást és a világ távoli pontjaiba való eljuttatását.

(Forrás: MTI – Fotók: US Naval Research Laboratory in Washington, NRL/Jamie Hartman)

További híreink

Újabb ismereteket szereztek a Tejútrendszer kialakulásáról

Varga Lilla

Visszaindul a Földre a Bennu kisbolygóról begyűjtött mintával az OSIRIS-REx űrszonda

Varga Lilla

Távoli csillagok anyagkidobódásait is képesek észlelni a kutatók

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben