17.2 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Tudomány

Negyven évnyi vízfogyasztásra elegendő jeget veszítettek tömegükből az új-zélandi gleccserek

Akkora mennyiségű jeget veszítettek el tömegükből az új-zélandi Déli-szigeten lévő gleccserek, amennyi ivóvíz elegendő lenne 40 évre Új-Zéland lakosságának – mutatták ki a csendes-óceáni szigetország Víz- és Légkörkutató Nemzeti Intézetének (NIWA) kutatói.

A szigeten húzódó Déli-Alpok 40 év alatt 15,9 trillió liter vízmennyiséget veszített el, ez akkora mennyiség, amelyet Új-Zéland lakossága 40 év alatt fogyasztana el – mondta Andrew Lorrey klimatológus. Az intézet tudósai minden nyár végén feltérképezik a több mint 50 új-zélandi gleccser hóhatárát.

Idén több havat találtak, mint az előző két évben, de ez nem jelenti azt, hogy a veszteség csökkenne – vélte Lorrey.

20-30 ilyen évnek kellene eltelnie ahhoz, hogy egyáltalán beszélhessünk arról, hogy ezt a veszteséget vissza lehet-e bármilyen mértékben fordítani

– magyarázta. A kisebb gleccsereket 2018-2019-ben ért károsodás azt jelenti, hogy a kihalás útjára kerültek – hangoztatta a kutató. A tengeri hőhullámok és a rekord magas hőmérsékletek hatással vannak a hóhatárokra, ráadásul az ausztráliai bozóttüzet hamuja is beterítette a jeget, amely így több napsugarat nyel el, növelve az olvadás veszélyét – tette hozzá. A 15,9 trillió liter víz az Déli-Alpok jégtömegének 30 százalékával egyenlő – mondta a kutató.

(MTI – Fotó: alternativenergia.hu)

 

További híreink

Érkezik a szupervakcina- “valószínűleg mindenkinek kell majd évente egy oltás”

Faragó Dániel

Virológus: gyógyultak antitestjeivel csökkenthető a betegség lefolyásának ereje

Szabó Norbert

Amerikában felfüggesztik, az EU-ban felvásárolják a Johnson & Johnson vakcinákat

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen