35.2 C
Budapest
2022. augusztus 17., szerda
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Németország lakosságának több mint egynegyede migrációs hátterű

Németországban a lakosság bő negyedét teszik ki az úgynevezett migrációs hátterű emberek a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) kedden közölt adatai szerint. A származási országok listáját Törökország vezeti, onnan származik a migrációs hátterűek 12 százaléka, ezért a német után a leggyakrabban használt nyelv a török az országban – adta hírül az MTI.

A statisztikai hivatal módszertana szerint egy ember akkor számít migrációs hátterűnek Németországban, ha ő, vagy legalább az egyik szülője nem vált német állampolgárrá a születésénél fogva (tehát, akinek a nagyapja volt migráns az már “németnek” számít a statisztika szerint – a szerk.).

Tavaly év végén 22,3 millió ember, a lakosság 27,2 százaléka tartozott ebbe a kategóriába.

Ez 2 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 21,9 millióhoz képest. A migrációs hátterű lakosság többsége – 11,8 millió ember, 53 százalék – német állampolgár, és 54 százalékos részarányt jelentő 11,8 millió fővel ugyancsak többségben vannak azok, akik születésüktől kezdve Németország állampolgárai.

A migrációs hátterű lakosság túlnyomó többsége európai gyökerű – állítja a Destatis, amely szerint a csoportba tartozó emberek csaknem kétharmada, 62 százaléka valamely európai országból érkezett bevándorló vagy európai bevándorló leszármazottja. Azt viszont nem tisztázták, hogy elég-e egy másik európai országból érkezni ahhoz, hogy a jövevény “európainak” számítson. A származási országok listáját Törökország vezeti, onnan származik a migrációs hátterűek 12 százaléka. A második Lengyelország 10 százalékos részaránnyal, a harmadik Oroszország 6 százalékkal.

A migrációs hátterű lakosság nagyjából egyharmada – 32 százaléka, 7,2 millió ember – kizárólag németül beszél otthon, családi körben, további 14 százalék – 3,1 millió fő – pedig elsősorban a németet használja otthon. Így a német nyelvhez különösen erősen ragaszkodók alkotják a migrációs hátterű emberek legnagyobb csoportját, 47 százalékát. A német után a leggyakrabban használt nyelv a török, amely a migrációs hátterű emberek 8 százalékánál az első számú nyelv. Utána az orosz következik 7 százalékos részaránnyal, majd az arab 5 százalékkal.

A Destatis az Ukrajna elleni orosz agresszióval kapcsolatban kiemelte, hogy tavaly év végén csupán 1 százalékot tettek ki Ukrajnából származó emberek a migrációs hátterűek csoportjában. Ez a 308 ezer fős közösség azonban az orosz támadás elől menekülő emberek tömeges beáramlása révén jelentősen növekedhet – áll a jelentésben.

Kiemelt képünk illusztráció

További híreink

Vendéglátók ipartestületi elnöke: a jövő hét végére nagy forgalom várható

Varga Lilla

Egy roma férfi lemészárolná a magyarokat, hogy észhez térjenek, szerinte Horthy Miklós pedig kuplerájba járt és speedezett

Kemény János

Orbán Viktor: Február 1-ig biztosan maradnak a korlátozások

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben