20 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Rasszizmussal vádolja mesterét a fekete balett táncos

Fehér sminket is kértek egy fekete balettáncostól, hogy jobban illeszkedjen be a tánckarba a berlini balettnél – ismerteti a balettszakma “elképesztően rasszista” hozzáállását a Mandiner. 

Chloé Lopes Gomes azt állítja, hogy faji zaklatással kellett szembenéznie, miközben balett-táncos volt.

A média által “franciaként” azonosított Chloé a berlini Staatsballett első fekete női táncosa, aki azt állítja, többször a szemére vetették, hogy a bőrszíne miatt “nem illik ide”, ezért jobb lenne, ha fehér sminket viselne, hogy “beolvadjon” a többi táncos közé. Ilyenkor felmerülhet bennünk a kérdés, ha ennyire rasszista ott mindenki, akkor mégis miért vették fel a néger táncost? Ekkora hiány van Berlinben balerinákból? Persze, ha nem akarunk gyorsított eljárásban “fajgyűlölőkké” válni, akkor jobb nem megkérdőjelezni egy ilyen mesét sem.

A társulat sem kételkedett egy pillanatig sem Chloé Gomes szavaiban, közleményükben azt írták:

mélyen megindított minket a történet, és belső vizsgálatot indítottunk a rasszizmus és a diszkrimináció ügyében.

„Nagyon meg voltam lepődve és nagyon büszke voltam, ugyanakkor nem szerettem volna, ha a bőrszínem lenne a téma. Azt szerettem volna, ha az emberek a tehetségem miatt beszélnek rólam” – fogalmaz a táncművész, miután bőrszínével és rasszizmus vádjával felhívta magára a figyelmet.

„Az utóbbi években voltak alkalmak ez a balettmester rasszista megjegyzéseket tett rám, de egy olyan alkalom volt, ami különösen sokkolt, amikor fehér fátylat osztogatott éppen a táncosoknak, és amikor hozzám ért, azt mondta, neked nem adok, mert ez egy fehér fátyol, de meg fekete vagy. Nagyon megalázva éreztem magam” – hangzik el a BBC által készített érzékenyítő kisfilmben. Itt sem illik rákérdezni, hogy ha korábban az volt a baj, hogy túl néger, és ezért kellett fehér sminket viselnie, akkor itt miért nem kaphatott fátylat, mikor az sokkal hatékonyabban elrejti egy ember arcát, mint némi arcfesték. Olybá tűnik, a balettvilág “rasszistái” nem túl következetesek.

További híreink

Elsőfokon életfogytiglanra ítélték az “újsvédet”, aki egy sapka miatt gyilkolt

Irányi Dániel

A Jobbik visszavonhatatlanul összeállt Gyurcsánnyal

Dunai Tibor

BLM hiszti miatt tiltanak be sorozatokat és neveznek át ismert élelmiszereket

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen