1.8 C
Budapest
2021. december 6., hétfő
Magyar Jelen
Kárpát-haza Kiemelt

RMDSZ-PNL-koalíció alakult Marosvásárhelyen és Maros megyében

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) lépett koalícióra a marosvásárhelyi városi és a Maros megyei önkormányzati testületben – tájékoztatta az MTI-t pénteken Kovács Mihály Levente, az RMDSZ Maros megyei szervezetének ügyvezető elnöke.

Ennek megfelelően a Maros Megyei Tanácsban az RMDSZ-es Kovács Mihály Leventét és a nemzeti liberális Ovidiu Georgescut választották csütörtökön alelnököknek, a marosvásárhelyi helyi tanács pedig az RMDSZ-es Portik Vilmost és a PNL-s Alexandru Györgyöt választotta az alpolgármesteri tisztségekbe csütörtökön.

Kovács Mihály Levente elmondta:

az elmúlt ciklusban az RMDSZ mind a megyében, mind a városban a Szociáldemokrata Párttal (PSD) volt koalícióban. Most azonban a szövetségnek mindkét önkormányzati testületben csak egy szavazata hiányzott a többséghez, és kézenfekvő volt, hogy a második legnagyobb frakcióval rendelkező párttal szövetkezzenek.

Megjegyezte, hogy a két koalíciós tárgyalást egy csomagban folytatták le a megyében, de kitekintéssel voltak az országos koalíciós tárgyalásokra is.

Hozzátette: azért nem volt nehéz megegyezni a PNL-lel, amely korábban Dorin Florea leváltott polgármestert támogatta, mert a liberális párt is átalakuláson ment át. Az elmúlt ciklus utolsó évében határozott arról, hogy nem támogatja Dorin Floreának a várost eladósító költségvetését, és kizárta soraiból azokat az önkormányzati képviselőit, akik e párthatározatot megszegve mégis igennel szavaztak a költségvetésre.

A marosvásárhelyi alpolgármesterré választott Portik Vilmos az Erdélyi Magyar Néppárt színeiben kezdett politizálni, és a Vásárhelyi Forgatag főszervezőjeként vált ismertté. A politikus 2016-ban az EMNP jelöltjeként indult az RMDSZ polgármesterjelöltjét kiválasztó előválasztáson, de alulmaradt Soós Zoltánnal szemben. 2016 nyarán kilépett a néppártból, miután a párt országos vezetősége megvonta tőle a bizalmat, és az RMDSZ-hez csatlakozott. Idén a függetlenként polgármesterré választott Soós Zoltán kampányát vezette.

Amint a Maszol.ro portál idézte: Portik a kulturális és a digitalizációs területen dolgozna szívesen.
Kovács Mihály Levente a megyei RMDSZ-szervezet ügyvezető elnökeként vált ismertté, de tavaly a marosvásárhelyi szervezet ideiglenes vezetését is rábízták. Megválasztásakor azt közölte, hogy a megye alelnökeként Marosvásárhely körüli metropoliszövezetet és az egészségügyi beruházásokat érintő projektekkel kíván foglalkozni.

A szeptemberi romániai önkormányzati választásokon a Maros megyei önkormányzat elnöki tisztségét a megyei RMDSZ-szervezet elnöke, Péter Ferenc nyerte el, a marosvásárhelyi polgármesteri tisztséget pedig a magyar pártok által támogatott, függetlenként indult Soós Zoltán szerezte meg.

A megyei önkormányzati testületben az RMDSZ az elnöki tisztség mellett 16 mandátumot, a PNL kilenc, a PSD hét, és a Népi Mozgalom Párt (PMP) két mandátumot szerzett. A városi tanácsban az RMDSZ-nek 11, a PNL-nek négy, a PSD-nek, a PMP-nek, a Szabad Emberek Pártjának (POL) és a Pro Románia Pártnak két-két képviselője van.

(Fotó: hirmondo.ro)

További híreink

Keresik a sályi gyilkost, Tomori Dávidot

Dunai Tibor

Mi Hazánk: Szibériába a bestiális gyilkossal!

Kemény János

Újabb felhatalmazásról dönthet az Országgyűlés

Gabay Dorka

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben