13.6 C
Budapest
2021. május 10., hétfő
Magyar Jelen
Kárpát-haza Kiemelt

Romániában könnyítéseket ígérnek a beoltottak számára

Ha a koronavírus ellen beoltottak száma eléri az 5 milliót Romániában, június elején már nem lesz kötelező a maszkviselés a tengerparton és a hegyekben – jelentette be kedden Florin Cîţu kormányfő.

Elmondása szerint ugyanakkor a szállodák és az éttermek kapacitásuk 100 százalékával üzemelhetnek majd, ha a beltéri részekben csak beoltottak tartózkodnak – írja a Krónikaonline.ro.

„Az oltás egyetlen megoldás arra, hogy megszabaduljunk a világjárványtól” – szögezte le ismételten a román miniszterelnök. Arra a kérdésre, hogy milyen lazításokra lehet számítani, ha június elsejéig a beoltottak száma eléri az 5 milliót, így felelt:

Világos, hogy beszélhetünk például arról, hogy nem kell védőmaszk a tengerparton. Nem kell maszk a hegyi túrázáson, de beszélhetünk kedvezményekről, amelyek a beoltottakat illetik meg”.

A portál rámutatott, hogy a kormányfő példaként említette, a vendéglők belső terei kapacitásuk 100 százalékával üzemelhetnének, amennyiben csak beoltott vendégeket fogadnak. Hozzátette: hasonló körülmények nyithatnának ki teljesen a tengerparti hotelek is.

A kormányfő ezzel gyakorlatilag ellentmond önmagának, hiszen április elején még azt nyilatkozta, a kormány nem akarja a koronavírus elleni oltás igazolásához kötni a vendéglátóipari létesítmények szolgáltatásaihoz való hozzáférést. 

„Senkit nem akarunk diszkriminálni, nem vagyok annak a híve, hogy beoltottakra és nem beoltottakra osszuk a lakosságot. Semmiképpen nem akarjuk e szempont alapján korlátozni az országon belüli utazásokat” – hangsúlyozta a kormányfő a vendéglátóipari ágazat (HoReCa) képviselőivel április 6-án folytatott tárgyalások után.

Florin Cîţu ugyanakkor kedden a várható lazításokról még elmondta, „beszélhetünk zártkörű eseményekről is, amelyeken csak a beoltottakat fogadnának, és így tovább”.

„Lesznek ezek a kísérleti rendezvények Bukarestben és Kolozsváron, de én biztos vagyok, hogy jók lesznek az eredmények, és tudunk majd hasonló rendezvényekben gondolkodni”

– fejtette ki a miniszterelnök.

(Fotó: archív/szekelyfold.ma)

További híreink

Silverstone egymást követően két futamot is rendezne

Dunai Tibor

Az IDEA mérése szerint a parlamenti küszöb közelében a Mi Hazánk (frissítve)

Kemény János

A liberális propaganda a TikTokon keresztül hálózza be a fiatalokat

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben