21.1 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Kárpát-haza Kiemelt

Sepsiszentgyörgy polgármesterét a március 15-re kitűzött, magyar zászlók miatt idén is megbírságolták

A Kovászna megyei prefektúra idén is összesen tízezer lejre büntette meg Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert, amiért március 15-re magyar zászlókkal, illetve piros–fehér–zöld színű szívekkel díszítették fel a várost.

Antal Árpád polgármester szerdán kapta meg a kormányhivatal büntető jegyzőkönyvét, amelyet Cosmin Boricean liberális párti alprefektus írt alá. Akárcsak az elmúlt két évben – amikor hasonló büntetést róttak ki Sepsiszentgyörgy polgármesterére – idén is két kihágást állapított meg a prefektúra – írja a maszol.ro.

Egyrészt a zászlótörvényre hivatkozva szabtak ki 5000 lejes bírságot, mivel a városközpont lámpaoszlopaira kitűzött 32 darab magyar zászló mellé nem helyeztek el román lobogókat is. A másik 5000 lejes bírságot a piros–fehér–zöld színű, szív alakú szimbólumok használata miatt kapta Antal Árpád.

Mint írják, az idei zászlóbírság is várható volt, hiszen Cosmin Boricean alprefektus már március 15-én úgy nyilatkozott, hogy Sepsiszentgyörgyön a szűk körű ünnepléseken a járványügyi előírásokat ugyan betartották, de a „zászlók problémája továbbra is fennáll”, ezért „elemzik”, hogy betartották-e a zászlótörvényt. Az „elemzés” során arra jutottak, hogy idén is büntetés jár a magyar nemzeti szimbólumok használatáért.

Kovászna megyében a prefektúrát átmenetileg a két alprefektus – a liberális párti Cosmin Boricean és az USR-PLUS által kinevezett Dulányi-Balogh Szilárd – vezeti, mivel az RMDSZ által nevesített Ráduly István uzoni polgármestert még nem nevezték ki kormánybiztosnak.

Antal Árpád az újabb zászlós büntetés kapcsán leszögezte: idén is megfellebbezi a prefektúra büntető jegyzőkönyvét.

„Ha évente tízezer lejbe kerül, hogy szimbólumainkat használhassuk, akkor minden évben kifizetem a bírságot”

– mondta a sepsiszentgyörgyi elöljáró, aki sérelmezte, hogy „nem akarják megérteni, a piros–fehér–zöld nem a magyar államiságot, hanem a magyar közösséget fejezi ki”, vagyis nem a magyar állam zászlaját tűzték ki, hanem a magyar nemzet szimbólumát.

Bár a zászlótörvény végrehajtásáról rendelkező kormányhatározatban az áll, hogy „azok az etnikai kisebbségek, amelyek országos szervezettel rendelkeznek, rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket”, a Kovászna megyei prefektúra azzal érvel, hogy a jogszabály szellemében minden magyar zászló mellé ki kell tenni egy románt.

Antal Árpád az elmúlt években is megfellebbezte a prefektúra zászlós büntetéseit ám a bíróságokon felemás ítéletek születtek, egyes igazságszolgáltatási szinteken elfogadták a polgármester érvelését, másik szinten a prefektúrának adtak igazat.

(Fotók: maszol.ro/Kristó Gothárd Hunor)

További híreink

Nem csak a babára veszélyes az abortusztabletta!

Szabó Norbert

A normalitás mellett kiállókat igazoltatta a rendőrség (videó)

Kemény János

A rendszer trükkje: a gazdasági válság és a kontroll

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen