4.3 C
Budapest
2021. április 15., csütörtök
Magyar Jelen
Környezetvédelem

Száz delfin vetődött partra és pusztult el Új-Zéland távoli szigetein

Száz gömbölyűfejű és palackorrú delfin vetődött partra és pusztult el a távoli Chatham-szigeteken, Új-Zéland keleti partjaitól nagyjából 800 kilométerre – közölték szerdán a hatóságok.

Legtöbbjük még a hétvégén vetődött partra, a mentőegységek munkáját nehezítette, hogy a szigetek mindentől távol vannak.

A környezetvédelmi hatóság (DOC) közlése szerint 97 gömbölyűfejű delfin és három palackorrú delfin pusztult el a partra vetődés következtében. A mentőegységeket vasárnap értesítették az esetről.

“Akkor már csak 26 delfin volt életben, többségük nagyon gyengének tűnt. Őket elaltatták a kegyetlen tengeri körülmények miatt és mivel szinte biztosan nagy fehér cápák várták őket odakint, amelyeket egy ilyen tömeges partra vetődés mindig a környékre vonz”

– mondta Jemma Welch, a DOC szakértője.

A tömeges partra vetődések meglehetősen gyakoriak a Catham-szigeteken, 1918-ban egyetlen ilyen eset során mintegy ezer állat pusztult el. Egyelőre a tengerbiológusok nem tudják, pontosan mi idézi elő ezeket.

Szeptember végén több száz delfin pusztult el Ausztrália partjainak sekély vizeiben a világ egyik legnagyobb tömeges delfinpusztulása során.

(Forrás: MTI – Kép:  New Zealand’s Department of Conservation)

További híreink

Erdei sármányt gyűrűztek a szegedi Fehér-tónál

Varga Lilla

Szórakozzon és tanuljon az Energiahivatal honlapján! Interaktív e-learning-alkalmazással bővült az oldal

Irányi Dániel

Legjobb kezekben van a kegyetlenül fejbe lőtt kutyus

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben