0.3 C
Budapest
2022. január 18., kedd
Magyar Jelen
Gazdaság Kiemelt

Százmilliárdokkal ugrott meg Magyarország adóssága

Majdnem 2200 milliárd forinttal emelkedett a központi költségvetés adóssága az első félévben, így átlépte a 30 ezer milliárd forintot – derül ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) júniusi beszámolójából. A növekedésből több mint 900 milliárd forintot a devizaadósság tett ki az új kibocsátásoknak és a gyengébb forintnak köszönhetően. Utóbbi tényező önmagában közel 400 milliárd forintot adott az adósságunkhoz – írja a portfolio.hu.

Megugrott az adósságunk a válságban

1800 milliárd forintos hiány halmozódott fel az elmúlt fél évben a költségvetésben. Ráadásul a konvergencia programban a kormány 3%-os gazdasági visszaeséssel számolt, ám Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a valós recesszió akár a 6%-ot is elérhette. Ezen behatásoknak is köszönhetően június végére rekordot döntött a magyar államadósság: 31 853,3 milliárd forintra emelkedett a központi költségvetés adóssága, ez 2171,3 milliárd forinttal volt magasabb a tavaly év véginél.

Tavaly év végén még csak 66,3%-on állt hazánk adósságrátája, ám 2020 végére szinte biztosan 70% feletti számot látunk majd.

A gyenge forint is fáj az államnak

Az adósságon belül a devizaadósság fél év alatt 921,3 milliárd forinttal emelkedett, vagyis a növekedés majdnem feléért ez volt felelős. Mindez azért érdekes, mert az utóbbi években inkább azt szokhattuk meg, hogy csökkent a devizaadósság, hiszen a lejáratokat forint kibocsátásokból finanszírozta az állam többek között a lakossági állampapírok felfutásának köszönhetően.

a tavaly év véginél magasabb euróárfolyam 385,3 milliárddal dobta meg a devizaadósságot az átértékelődés miatt.

Ennek köszönhetően az adósság deviza részaránya 19%-ra emelkedett június végére a tavaly év végi 17,3%-ról. Ez ugyanakkor még belefér az ÁKK célrendszerében, az adósságkezelő 10-20 százalékos sávban szeretné tartani az adósságon belül a deviza arányát.

A kijárási korlátozások következtében ideiglenesen visszaesett lakossági állampapírkereslet döntő hányadát a Magyar Állampapír Plusz értékesítése képezte. A kizárólag lakossági ügyfelek által vásárolható Magyar Állampapír Plusz állomány június végéig 974,8 milliárd forinttal növekedett, hó végére 4110,8 milliárd forintot ért el. A nyomdai úton előállított Magyar Állampapír Plusz állománya 97,4 milliárd forint növekedés következtében 157,5 milliárd forint volt hó végén. Az egy évnél hosszabb futamidejű Prémium Magyar Állampapír állománya, a forgalmazóktól történő visszavásárlás következtében 2020. június végén 4,9 milliárd forinttal csökkent, amely így 2 513,4 milliárd forintot tett ki – olvasható a beszámolóban.

A lakossági piacon halovány jó hírt jelenthet, hogy a tavaszi visszaesés után júniusban már látszottak az éledezés jelei, január után először fordult elő, hogy emelkedett az állomány, és a MÁP+ is egyre jobb számokat hoz.

(portfolio.hu nyomán – Címlapkép: Getty Images)

További híreink

Jakab ki nem állhatja Gyurcsányt, aki egy mazsola

Dunai Tibor

A Mi Hazánk üdvözli az AfD döntését

Faragó Dániel

Nagyon gyorsan nő a fertőzöttek és a halottak száma világszerte

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen