1.1 C
Budapest
2022. november 29., kedd
Magyar Jelen
Kárpát-haza

Szlovákia magyarlakta régióit is fejleszteni fogják az uniós pénzekből

Szlovákiában a kormány kiegyensúlyozottan kívánja elkölteni az európai uniós forrásokból származó pénzeket, és a fejlesztésekből a magyarlakta régióik sem lesznek kirekesztve – ígérte a közszolgálati TASR hírügynökség szerint Igor Matovic szlovák kormányfő kedden Pozsonyban, miután hivatalában fogadta Forró Krisztiánt, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnökét és Berényi Józsefet, a párt alelnökét.

“Dél-Szlovákiára és Kelet-Szlovákia déli részére ez a kormány nem fog Szlovákia függelékeként tekinteni” – jelentette ki Matovic a találkozó utáni sajtóértekezleten.
Forró Krisztián újságírók előtt “fontosnak” minősítette, hogy az uniós pénzekből megvalósuló fejlesztéseknek a magyar közösség is érezze az előnyeit, és – mint fogalmazott – “Dél- és Kelet-Szlovákiában is megvalósuljanak beruházások”.

Kényes kérdés

A szlovákiai magyar pártok és a magyar sajtó is a közelmúltban nyilvánossára került kormányzati tervekben hiányolta a magyarlakta vidékek fejlesztését és a régiónak szánt nagyobb figyelmet.
Újságírói kérdésre válaszolva Igor Matovic “kényes kérdésnek” minősítette a kettős állampolgárság ügyét. Elmondta: kormánya azt tervezi, hogy lehetővé teszi egy másik állampolgárság felvételét azok számára, akik kötődnek egy másik országhoz. Kijelentését azonban nem pontosította.

Nincs kettős állampolgárság

A szlovák belügyminisztérium már dolgozik a sokat vitatott törvény módosításán, amely a tárca sajtóosztálya szerint még október folyamán a kormány asztalára kerülhet. A kiszivárgott információk szerint azonban ez a módosítás sem tenné lehetővé azt, hogy a szlovákiai magyarok gond nélkül felvehessék a magyar állampogárságot.
A szlovák miniszterelnök leszögezte: más szlovákiai magyar pártok képviselőivel egyelőre nem tervez tárgyalni, úgy véli, hogy az MKP reprezentatív képviselője a szlovákiai magyarságnak.

 

(MTI)

További híreink

Kettős állampolgárként a magyar országgyűlésben? – gondolatok egy évezredes vita margójára

Faragó Dániel

Orbán kompenzál: nagy-magyarországos után szlovák sálban

Irányi Dániel

A szlovák parlament nemet mondott az LMBTQ-jogok kiterjesztésére

Magyar Jelen

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben