14.9 C
Budapest
2022. szeptember 24., szombat
Magyar Jelen
HírekKiemeltKülföld

Szorosabb “biztonsági együttműködésről” állapodott meg a finn államfő és az amerikai elnök

A biztonsági együttműködés elmélyítéséről állapodott meg Joe Biden amerikai elnök és Sauli Niinistö finn államfő a két politikus pénteki találkozóján a washingtoni Fehér Házban- írta meg az MTI.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint

Biden “erős védelmi partnernek” nevezte Finnországot, amely elősegíti az “egységes transzatlanti fellépést Oroszország elszámoltatása érdekében”.

Finnország nem tagja a NATO-nak, és a találkozón sem az amerikai elnök, sem a finn államfő nem beszélt arról, hogy Helsinki csatlakozna az észak-atlanti védelmi szövetséghez vagy olyan szövetséges státusra törekedne az Egyesült Államokkal, amely fokozott védelmi együttműködést feltételez.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten “komoly politikai és katonai következményeket” helyezett kilátásba, ha Finnország vagy a szintén semleges Svédország csatlakozni akarna a szervezethez. Niinistö Washingtonban is kitartott amellett, hogy országának joga lenne kérnie felvételét a NATO-ba, de nem tartja időszerűnek a csatlakozást. Sanna Marin finn kormányfő a közelmúltban szintén kizárta, hogy Finnország csatlakozna a szövetséghez.

Niinistö a találkozó után újságíróknak arról beszélt, hogy Finnország mindig is hajlott a szoros együttműködésre az Egyesült Államokkal, és megköszönte az amerikai kormánynak, hogy ezekben a “nagyon nehéz időkben” vezető szerepet tölt be. A finn elnök tudatta, hogy az észak-európai országok fokozzák védelmi és biztonsági együttműködésüket az Egyesült Államokkal. A találkozón Biden és Niinistö telefonon beszélt Magdalena Andersson svéd kormányfővel, a két skandináv ország vezetője pedig személyesen is találkozik szombaton.

Niinistö úgy fogalmazott, hogy a washingtoni megbeszélésen konkrét védelmi és biztonsági tényezőkről és nem “tagságokról” beszéltek Joe Bidennel. Hozzátette ugyanakkor, hogy Finnország teljesíti a NATO-tagság feltételeit.

A jövő héten Antti Kaikonnen finn védelmi miniszter is Egyesült Államokba látogat. Finnország a múlt hónapban kötött szerződést az Egyesült Államokkal F-35 típusú lopakodó harci repülőgépek beszerzésére 9,4 milliárd dollár értékben.

A találkozó után közös sajtótájékoztatót is tartottak:

További híreink

Rendőrökre támadtak egy borsodi településen

Irányi Dániel

Vidó Attila a görög tüzekről: a magyar tűzoltó segítene, csak a parancsra vár

Kemény János

Michigani republikánus képviselő: Trump nem kért beavatkozást a szavazatszámlálásba

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben