17.5 C
Budapest
2021. szeptember 27., hétfő
Magyar Jelen
Környezetvédelem

Több szén-dioxidot bocsájt ki a brazil esőerdő, mint amennyit elnyel

Nettó karbonkibocsátóvá vált a Föld tüdejének is nevezett Amazónia brazíliai része – kongatták meg a vészharangot kutatók.

Egy friss tanulmány szerint az Amazonas-medence brazíliai esőerdői a klímaváltozás és az emberi tevékenység áldozatává válva az elmúlt 10 évben a történelemben első ízben több szén-dioxidot bocsátottak ki, mint amennyit elnyeltek – olvasható a Nature Climate Change című tudományos folyóiratban megjelent nemzetközi tanulmányban.

Az ember által kibocsátott üvegházhatású gázok 25-30 százalékát elnyelő amazóniai erdőségek nélkül a klímaváltozás még súlyosabb lenne. A tudósokat már évek óta aggasztja a trópusi esőerdők kifulladásának lehetősége; attól tartanak, hogy ezek az erdőségek egyre kevésbé tudják betölteni szerepüket a globális felmelegedést okozó gázok elnyelésében.

Amazónia brazíliai része 2010 és 2019 között veszített biomasszájából, és 18 százalékkal több karbont bocsátott ki, mint amennyit elnyelt

– közölte pénteken a kutatásban részt vevő Francia Mezőgazdasági, Élelmezési és Környezeti Kutatóintézet (INRAE). Első ízben vannak adataink arról, hogy a helyzet átfordult, és Brazil-Amazónia nettó karbonkibocsátóvá vált – emelte ki a tanulmány egyik szerzője, Jean-Pierre Wigneron, az INRAE kutatója.

A tudós szerint az Amazonas-medence más országai egyelőre kompenzálták a brazíliai veszteséget, így Amazónia egésze még nem fordult át nettó kibocsátóvá, de rövidesen azzá válhat. Hogy az átfordulás mely ponton válik visszafordíthatatlanná, nem tudni – tette hozzá.

A kutatók figyelmeztetnek, hogy a figyelem főleg az erdőirtásokra irányul, holott nagyobb veszteséggel jár a növényzettel borított területek, az erdők minőségének romlása: míg a tarvágások 27 százalékkal járultak hozzá a karbonkibocsátás növekedéséhez, a meglévő növényzet pusztulása 73 százalékkal részesedett az emisszióemelkedésből.

MTI – Fotó: dorado-latintours.ch

További híreink

A tenger fenekén magasodó üledékhalmokban gyűlik össze a műanyag

Szabó Norbert

Szemléletformáló projektet indított a tudatos vízfelhasználás érdekében a DRV Zrt.

Faragó Dániel

Elkezdődött a geotermikus energia évtizede?

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen