26.1 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Trump nem ismeri el Biden győzelmét

Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök szerdán Washingtonban összegyűlt hívei előtt kijelentette, hogy soha nem fogja elismerni vereségét, illetve Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét az elnökválasztáson. Trump ismét az általa többször hangoztatott, széles körben elkövetett választási csalásokra hivatkozott, és felszólította alelnökét, Mike Pence-t hogy ne hirdesse ki Joe Biden győzelmét a kongresszus két házának együttes ülésén.

“Soha nem adjuk fel, soha nem ismerjük el a vereséget” – hangoztatta a Fehér Ház közelében található Ellipse parkban tartott megmozduláson. “Megállítjuk a lopást” – jelentette ki Trump a szerinte elcsalt választásra utalva.

Az amerikai elnök állítása szerint százezrek vettek részt a “Mentsd meg Amerikát” nevű megmozduláson. A tüntetés résztvevői a kongresszus együttes ülése ellen tiltakoztak, amelyen várhatóan megerősítik Joe Biden novemberi elnökválasztáson aratott győzelmét.

Donald Trump beszédében felszólította alelnökét, Mike Pince-t hogy ne hirdesse ki Joe Biden győzelmét a kongresszus rendkívüli ülésén. A leköszönő elnök “gyengéknek” nevezte a republikánus képviselőket.

“Ha Mike Pince helyesen jár el, megnyerjük a választásokat” – mondta az elnök Washingtonban összegyűlt hívei előtt. “Ha nem ezt teszi, szomorú lesz ez a nap az országunknak” – tette hozzá, sejtetve, hogy kételkedik a helyettese magatartásában.

Pence ugyanakkor nem sokkal később kijelentette: nincs felhatalmazása arra, hogy egyoldalúan elutasítsa az elektori szavazatok kihirdetését – írja az MTI. A hivatalban lévő alelnök elnököl a képviselőház és a szenátus együttes ülésén, amelyen hivatalosan bejegyzik az elektorok Joe Bidenre leadott szavazatát. A levezető elnök szerepe szigorúan protokoláris.

Biden a nap folyamán derűlátóan nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy a két demokrata párti jelölt valószínű győzelmével a Georgia állambeli pótválasztáson az amerikai szövetségi szenátus is a demokraták ellenőrzése alá kerül.

“Az amerikai nép tetteket és egységet követel. Bizakodóbb vagyok, mint valaha, hogy mindkettőt tudjuk majd biztosítani”

– mondta. A két szenátusi helyért szoros a küzdelem, a szavazatszámlálás még nem zárult le.

Biden ismét kijelentette, hogy kész mindkét párttal együttműködni, “hogy nagyszerű dolgokat érhessenek el az amerikai nemzet számára”.

(Kép: skynews.com)

További híreink

Kína ellenzi a legújabb, a Huawei tevékenységét korlátozó amerikai szankciókat

Szabó Norbert

A zöld varangy lett az év kétéltűje 2021-ben

Varga Lilla

Kizárólag fekete divattervezőknek vásárolt jegyet az idei Met-gálára Lewis Hamilton

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen