2.4 C
Budapest
2022. december 2., péntek
Magyar Jelen
KiemeltSport

Újabb nagy múltú klub esik áldozatául a politikai korrektségnek

Az észak-amerikai profi baseball-ligában (MLB) szereplő Cleveland Indians 105 év után megváltoztatja a csapat nevét. A kétszeres bajnok klub hétfői közleményében leszögezte, olyan nevet keres, amely nem őshonos népcsoportra utal – írja a sport365.hu.

A tulajdonos meggyőződése, hogy az “indián” megnevezés mélyen sérti az “amerikai őslakosok” lelkivilágát, egy ilyen nevű csapatot birtokolni színtiszta rasszizmus, ezért “erkölcsi kötelességük” nevet változtatni.

Mint mondta:

Az amerikai őslakosok történeteinek és tapasztalatainak közvetlen meghallgatásával megértettük, hogy a törzsi közösségek miként viszonyulnak a csapat nevéhez és a rájuk gyakorolt káros hatásokhoz.

Vannak, akik nem értenek egyet ezzel az állásponttal. Többek között az Egyesült Államok jelenlegi elnöke, Donald Trump, aki azt írta Twitteren:

Mégis mi a fene folyik itt? Ez nem jó hír, még az “indiánoknak” se.

Nem a négy éve döntős Cleveland Indians az első nagy múltú klub, amely behódolva a twitter-harcosok és Social Justice Warriorok követeléseinek, nevet változtat. Júliusban az amerikaifutballban (NFL) az 1932-ben alapított Washington Redskins az Egyesült Államokban kirobbant tüntetéssorozat miatt döntött a névváltás mellett, mert a Rézbőrűek elnevezés sok twitterező (egyébként sportot sosem néző) szerint “sértő” az őslakos indiánokra nézve. A fővárosi egyesület új neve aztán röhögés tárgyát képezte egész Amerikában. A jelenlegi szezonban ugyanis a rendkívül kreatív “Futball csapat” (Football Team) néven szerepelnek.

Fotó: Getty Images

További híreink

Váratlanul házkutatást tartott az FBI Donald Trump floridai házában

Irányi Dániel

Ha még egyszer elnök lehetne, betiltaná a Facebookot és a Twittert

Irányi Dániel

Házkutatást tartottak Donald Trump ügyvédjének házában és irodájában

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben