28.1 C
Budapest
2022. augusztus 13., szombat
Magyar Jelen
Környezetvédelem

2050-re eltűnhet a Duna-delta és több román tengerparti üdülő

A klímaváltozás miatt Románia egész területeket veszíthet el, eltűnhet például a Duna-delta és a tengerparti üdülők egy része, írja a Maszol.

A lap a Grigore Antipa Intézet kutatóira hivatkozva írja, hogy a Fekete-tenger vize nyolcvan év alatt húsz centimétert emelkedett, ami komoly fenyegetést jelent a Duna-deltára nézve: a tenger több tucat hektárnyi területet elnyelt már, de a Szentgyörgyi ág és a Gura Portitei közötti rész is tenger alá kerülhet.

De veszély fenyegeti még a Fekete-tenger partvidékeinek bizonyos részeit is. A következő években a Konstanca, Agigea, Eforie, 2 Mai és Vama Veche egyes szárazföldi területei lehetnek veszélyben, a lap szerint amerikai tudósok kutatási azt mondják, ezek a partrészek akár 2050-re eltűnhetnek. De eltűnhet még az Eforie Sud és Eforie Nord közötti terület, ahol szállodák és nyaralók állnak.

A Fekete-tenger vize évek óta eléri a tíz fokot decemberenként, pedig ilyenkor maximum négy fokosnak kellene lennie. A tengervíz szintemelkedése miatt a part menti övezetet néhány éve elkezdték kiterjeszteni.

További híreink

Közel 8 millió villanyautó van már az utakon

Szabó Norbert

Harmincöt évig élt láncra verve a világ legmagányosabb elefántja

Irányi Dániel

Ritka fehér pingvint fedeztek fel a Galápagos-szigeteken

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben