35.2 C
Budapest
2022. augusztus 17., szerda
Magyar Jelen
Környezetvédelem

A delfinek többsége elpusztult

A Tasmániában partra vetődött 470 hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin közül 108-nak az életét sikerült megmenteni – közölték szombaton a mentőakció résztvevői.

A mentők úgy vélik, hogy már nincs több élő delfin a sziget nyugati partvidékének homokpadjai közt. Péntek estére már csak egyetlen cet sodródott partra az aznap a mélyvízbe visszasegített 20 delfin közül, ami jó arány – közölte Kris Carlyon tengerbiológus.
A hatóságok közben lefelé, a korábbi 370-ről 350-re módosították azon nagytestű tengeri emlősök számát, amelyek a maga nemében emberemlékezet óta legsúlyosabb ausztráliai ökológiai katasztrófában biztosan elpusztultak.

A tömegszerencsétlenség oka nem ismert, de szakértők szerint összefügghet azzal, hogy az érintett cetféle közismerten nagyon társas lény. A gömbölyfejű-delfinek között nagyon szorosak a családi kötelékek, az állatok akár 1000 fős rajokban is együtt úsznak.
A Tasmániában az 1800-as évek eleje óta észlelt öt legnagyobb partravetődési katasztrófa mindegyikében gömbölyfejű-delfinek pusztultak el.

 

(MTI)

További híreink

A sarki világítórákok megszámlálására indultak ausztrál kutatók

Varga Lilla

Több mint 400 halálesetet okozott az Ausztrál bozóttüzek füstje

Dunai Tibor

Újabb siker a fajmegőrzési programban: sárgaszakállas makiikrek születtek Nyíregyházán (képgaléria)

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben