2.5 C
Budapest
2022. december 2., péntek
Magyar Jelen
Környezetvédelem

A méhek a legveszélyesebb mérges állatok Ausztráliában

A méhek a legveszélyesebb mérges állatok Ausztráliában – derült ki az Ausztrál Egészségügyi és Jóléti Intézet (AIHW) tanulmányából.

Az intézet országos sérülésfelügyeleti egysége által szerdán kiadott jelentés szerint az ausztrálok kétszer nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba méh- vagy darázscsípés, mint bármely más állat csípése, marása miatt annak ellenére, hogy Ausztrália ad otthont a világ néhány leghalálosabb kígyójának, pókjának és tengeri teremtményének.

Több mint 3500 ausztrál ember került kórházba valamilyen mérges állattal vagy -növénnyel való találkozás miatt 2017-2018-ban. Az esetek 26 százalékában – ez 927 embert jelent -, méhcsípés miatt volt szükség kórházi ellátásra. Az esetek 19 százalékáért (666 ember) pókok, 17 százalékáért kígyók voltak a felelősek.

Az érintett időszakban 19 ember halálát okozták mérges állatok: 12-en méh- és darázscsípés, heten kígyómarás miatt haltak meg. James Harrison professzor, a tanulmány egyik társszerzője szerint az eredményeiket figyelmeztetésnek kéne venni és az ausztráloknak tudatosítaniuk kellene magukban az allergiás reakció lehetőségének veszélyét. “Sokan nem számolnak azzal a ténnyel, hogy a méhek is részei a képnek” – jegyezte meg a szakember.

Ausztrália ad otthont a világ 25 legmérgezőbb kígyófajából 20-nak, valamint a tölcsérhálós pókoknak, amelyeket a leghalálosabb mérgű pókokként tartanak számon. A kórházi ellátást igénylő pókharapások több mint 40 százalékáért a vöröshátú pókok, míg a kígyómarások 36 százalékáért barna kígyók voltak a felelősek.

Harrison szerint a szárazföldön élő mérges állatok mellett Ausztráliában él a világ néhány legmérgezőbb tengeri teremtménye is, köztük az irukandzsi nevű medúzafaj. A szakember szerint ennek ellenére az érintett időszakban kevesebb mint 400 ember került kórházba ilyen tengeri állatokkal való találkozás miatt.

A csípések és harapások miatti kórházi kezelések aránya az Északi területen volt a legmagasabb és az Ausztráliai fővárosi területen a legalacsonyabb.

(Forrás: MTI – Kép: illusztráció)

További híreink

Szlovénia: a kórházi kezelésre szoruló betegek többsége oltott

Irányi Dániel

Zacher: “a két oltás már semmit nem ér”, ő felvette a negyediket is

Irányi Dániel

Három oltás után is kórházi kezelésre szorul a koronavírusos Kunhalmi Ágnes

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben