21.6 C
Budapest
2022. május 25., szerda
Magyar Jelen
Környezetvédelem

A világ jelentős részén már a megújuló energiaforrások a legolcsóbbak

Örömteli hír, hogy a világ jelentős részén ma már a nap- és a szárazföldi energia a legolcsóbb – ez pedig bizony megrengetheti a szén és a földgáz egyeduralmát – írja az Élő Bolygónk.

2019 második felében 9 százalékkal lett olcsóbb a szárazföldi szélerőművekből nyert energia, a napenergia pedig 4-gyel – adta hírül a Bloomberg nyomán a hvg.hu. Ennek oka az, hogy jelentős mértékben csökkent az elmúlt időszakban az ezek előállításához szükséges eszközök ára, sokat fejlődött a technológia, illetve a kormányok is egyre inkább támogatják a klímaváltozás elleni harcot.

„A legjobb nap- és szélenergia-projektek 20 dollárra vihetik le az energia árát megawattóránként 2030-ra” – mondta Tifen Brandily, a BNEF egyik elemzője, aki arról is beszámolt, hogy számtalan olyan fejlesztés van most is a horizonton, amely még tovább csökkenti majd a megújuló zöldenergia árát.

>Egyelőre beláthatatlan, hogy a koronavírus-járvány olaj- és a földgázárakra gyakorolt hatása hogyan alakítja majd a szél- és a napenergia versenyképességét, hiszen soha nem látott mélységekbe csúszott az olaj ára, ami veszélyezteti a zöldátállást is. Seb Henbest, a BNEF vezető közgazdásza szerint azonban, ha a megújulók ára a továbbiakban is az eddigi trendnek megfelelően alakul, akkor átvehetik a fosszilis tüzelőanyagok helyét.

(Élő Bolygónk, Fotó: Unsplash)

További híreink

Ritka szumátrai elefánt megcsonkított tetemére bukkantak Indonéziában

Dunai Tibor

Védett állatokra lövöldöznek légpuskával, szórakozásból

Irányi Dániel

Megvizsgálták, miként lehet jelentősen csökkenteni a kávé szénlábnyomát

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen