4.1 C
Budapest
2022. november 27., vasárnap
Magyar Jelen
Környezetvédelem

Arcfelismerő technológiát fejlesztenek az arany piszeorrú majom tanulmányozásához

Arcfelismerő technológiát fejlesztenek a kutatók egy Kínában honos ritka majomfaj, az arany piszeorrú majom tanulmányozásának megkönnyítésére.

A hsziani Északnyugati Egyetem kutatóinak célja, hogy létrehozzák a Csinling-hegységben élő arany piszeorrú majmok egyedenkénti azonosítását lehetővé tevő adatbázist.

A jelenleg még csak kísérleti fázisban lévő technológia nagyjából 200 példány azonosítására képes.

“Hétszáz-nyolcszáz képet készítünk minden egyes majomról és az arcfelismerés jelenleg 94 százalékos hatékonysággal működik

– mondta Csang Ho, a kutatócsoport egyik tagja.

Miután teljesen elkészült, a rendszert betelepítik a vadonban felállított infravörös kamerákba, és automatikusan észlelni fogja a majmokat, azonosítja őket és információkat gyűjt a viselkedésükről.

Az új technológia jelentősen meg fogja könnyíteni az arany piszeorrú majmok tanulmányozását, a kutatóknak ugyanis hagyományosan egy-két évbe telik mélyreható viselkedéselemzést végezni egy-egy kolóniában.

A Csinling-hegység nagyjából négyezer arany piszeorrú majomnak ad otthont. A tipikus falakó majom egész évben az erdőben él 1500-3300 méteres tengerszint feletti magasságban. Ritka szépségű bundáját sűrű, puha szőrzet alkotja. Feje búbja és farka sötét színű, testének többi része aranyvörös.

(Forrás: MTI – Fotó: illusztráció/Shutterstock/Wang LiQiang)

További híreink

A kínai elnök úgy osztotta ki Kanada miniszterelnökét, mint egy kisiskolást

Irányi Dániel

„Kölcsönösségre” és „kiegyensúlyozottságra” törekszik az EU Kínával

Irányi Dániel

Kína még ebben az étvizedben „megoldaná” a tajvani kérdést

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben