18.3 C
Budapest
2022. május 21., szombat
Magyar Jelen
Környezetvédelem

Az éghajlatváltozás miatt teljesen átalakulhat az Északi-sark

Az Északi-sarkvidéken szinte minden – a jégtől az emberi tevékenységig – olyan gyorsan változik, hogy nincs okunk azt feltételezni, 30 év múlva sok minden olyan lesz, mint most” – fogalmazott Rick Thoman, az Alaszkai Egyetem éghajlatkutatója a klímaváltozás Északi-sarkvidékre gyakorolt hatásairól szóló riportban.

Az Északi-sarkvidék és környéke az átlagosnál legalább kétszer gyorsabban melegszik. Ráadásul az itteni erdőtüzek, az évről évre mért rekordhőmérsékletek, és a rohamosan olvadó jég az egész világra hatással vannak.

Thoman szerint annyira megváltozik az Északi-sarkvidék ökoszisztémája pár évtizeden belül, amire egy generációval korábban aligha gondoltunk volna.

A mérések kezdete óta az Északi-sarkvidék jégtakarója korábban mindössze egyetlen évben volt kisebb az ideinél, a sarkvidék Oroszországhoz közelebbi részén pedig még soha nem volt ennyire alacsony a hóval borított terület nagysága. Az eltűnő hótakaró és a száradó talaj következtében csak Szibériában idén a jelenlegi Magyarország területét meghaladó területeket érintettek az erdőtüzek.

(G7.hu nyomán)

További híreink

Pingvinfióka kelt ki a Szegedi Vadasparkban

Varga Lilla

Élhetetlenné teheti a trópusokat a globális felmelegedés

Faragó Dániel

A vártnál gyorsabb ütemben olvad a jég Grönlandon

Avar Álmos

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen