17.2 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Környezetvédelem

Az egyre kevesebb csapadék miatt háttérbe szorulnak a vízerőművek Ausztráliában

Ausztrália legsűrűbben lakott keleti vidékein a klímaváltozás miatt egyre kevesebb a csapadék, aminek következtében a vízerőművek jelentősége is csökken az elektromos energia termelésében. Helyüket egyre inkább a napelemek és a szélturbinák veszik át. 

2018-ban a megújuló energia Ausztrália teljes elektromosáram-felhasználásának még csak 21,3 százalékát adta, a 2019-es évben ez a szám már 24 százalékra emelkedett.

Tavaly nyolc új szélturbina-park kezdett termelni a kontinensen, összesen 837 MW-nyi új kapacitással. A naperőművek kapacitása ennél is nagyobbat nőtt:

1,4 GW-nyi termelőképességű napelemparkot és 2,2 GW-nyi háztetőre telepített napelemet kapcsoltak rá a hálózatra.

Éves összesített energiatermelésben tavaly a szél adta a legtöbb energiát az országnak. 19,5 TWh (terawattóra) energia jött létre a turbinaparkokban, 14,2 TWh a vízerőművekben és 5,1 TWh a nagy napelemparkokban. (2016-ban még 16 TWh jött a vízerőművekből az országban!) Így a tavalyi volt az első év, mikor a szél adta a megújuló mix legnagyobb hányadát, 35 százalékot, ezzel pedig a szélturbinák léptek elő Ausztrália első számú megújuló energiaforrásává, második helyre szorítva a vízerőművi energiatermelést.

Aggasztó azonban, hogy egy évtizednyi intenzív növekedést követően 2019-ben csak a 2018-as beruházási érték kevesebb mint felét, 10,7 helyett csupán 4,5 milliárd ausztrál dollárt költöttek a beruházók új kapacitások építésére.

(Élőbolygónk.hu)

További híreink

Összeomlás fenyegeti a trópusok biodiverzitását

Kiss Albert

Áttörés: a garnélarák páncélja nagyon hasonlít a műanyaghoz, és jó alternatívája lehetne

Kiss Albert

Az űrből térképezték fel az antarktiszi algavirágzást

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen