3 C
Budapest
2022. december 1., csütörtök
Magyar Jelen
Környezetvédelem

Az elmúlt években drasztikusan csökkent a fehér gólyák száma

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1941 óta ötévenként felméri az országos fehér gólya állományt, majd az adatokat összesítés után ismerteti a közvéleménnyel. Legutóbb 2019-ben történt ilyen, melynek eredményeit közlemény formájában hozták nyilvánosságra. Ez alapján kijelenthető, idén tavasszal már csak 4000 gólyapárt várhattunk haza, ami 22%-os csökkenést jelez az elmúlt évtizedekben 4800-5500 pár körül stabilizálódott állományhoz képest.

2019 nyarán a 7376 fészkelőhelyből mindössze 2952-ben neveltek fiókát a gólyák, illetve 588-ban valamilyen okból sikertelen költésű gólyapár fészkelt. E mellett a szakemberek számba vettek még 82 pár nélküli gólyát és 1396 lakatlan fészket.

Az 1940-es években a mai Magyarország területén 15-16 ezer pár fehér gólya költött. A második világháború utánra ez felére csökkent, majd az 1960-as évek végéig folytatódó visszaesés után több évtizedre 5 ezer pár körül stabilizálódott a párok száma.

Az időjárás évenkénti hatásai miatt 4800-5500 pár között ingadozó létszám 4 ezer párra csökkent 2019-re, ami főként a Dunántúlon jellemző, ahol az elmúlt húsz évben sokfelé megfeleződött a párok száma

Az állománycsökkenés általánosnak tekinthető az alapvetően Európában fészkelő fehér gólya teljes elterjedési területén. Ennek okai között egyaránt szerepel a nagyüzemi mezőgazdaság élőhelyátalakítása és a kemizálás, az elektromos áramütés okozta jelentős mértékű elhullás, a Mediterráneumban zajló tömeges lelövés, továbbá a klímaváltozás okozta szárazodás, a táplálkozóhelyek méretének és minőségének csökkenése – írja a közlemény.

Az emberkövető, alkalmazkodóképes fehér gólyák állománycsökkenését az üde, nedves gyepek megőrzésével és természetbarát kezelésével, legeltetésével, továbbá az áramütés okozta elhullás és a Mediterráneumban napjainkban is folytatott madárpusztítás további mérséklésével lehet megállítani.

További híreink

Kiszáradás fenyegeti hazánkat

Irányi Dániel

Minden jó, ha vége jó: országszerte eljött a fehér karácsony

Faragó Dániel

Az USA történetében először csökkent a fehér lakosság száma – a liberálisok élő adásban ujjonganak

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben