36.3 C
Budapest
2021. június 23., szerda
Magyar Jelen
Gazdaság Kiemelt

Az új bankadó inkább kölcsön, mint adó

Az új, bankokra kivetett adó valójában inkább kölcsönnek nevezhető, ugyanis a levont összeget később a bankok visszakapják. Öt év alatt öt egyenlő részletben lesz levonva a bankadóból, Varga Mihály pénzügyminiszter ezt “egyszeri előrehozott adóbefizetésnek” nevezte.

A bankoknak 55 milliárdot forintot kell majd befizetniük – jobban mondva kölcsön adniuk -, méghozzá három részletben: június 10-ig, szeptember 10-ig, valamint december 10-ig. Az adó kulcsa az adóalap 50 milliárd forint feletti részének 0,19 százaléka, a további részletek itt is majd később derülnek majd csak ki.

Varga Mihály elmondta, a bankszektor konstruktív hozzáállást mutatott. Szerinte a magyar pénzintézetekre nemcsak a jól teljesítő években lehet számítani, hanem akkor is, amikor összefogásra van szükség.

A Magyar Bankszövetség elnöke, Becsei András kifejtette: a bankszektor szolidáris az egész társadalommal, az évente befizetett 100 milliárd forint nagyságrendű adók mellett az átmeneti terhet is befizetik. A magyar bankszektor ezzel együtt is stabilan tud működni, amire nagy szükség is van, mert néhány hónap múlva a gazdaság élénkítésében jelentős feladat hárul majd a pénzintézetekre.

(MTI nyomán)

További híreink

Kötelező feltüntetni a boltokban, hogy milyen országból származnak a zöldségek és gyümölcsök

Irányi Dániel

Szávay István a Jobbik egyik alapítója is kilépett

Kiss Albert

Hatalmas siker a kamatmentes, szabad felhasználású Diákhitel Plusz

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben