16 C
Budapest
2022. május 22., vasárnap
Magyar Jelen
Környezetvédelem

Grönland jégtakarója egyben a Föld klímaarchívuma

Új, GreenDrill névre hallgató projekt indult Grönlandon, melynek célja – a jégben tárolt éghajlati adatok mellett – a teljes alapkőzet-archívum vizsgálata. Eme forradalmian új módszerrel próbálják a kutatók feltárni mikor és milyen gyorsan tűnt el utoljára a jégtakaró.

Az itt kinyert, úgymond jégmagokból a kutatók már számos információt kaptak a múlt éghajlatáról, ami alapján képesek előrejelzéseket készíteni a globális éghajlat jövőbeni alakulásáról.

A jég vizsgálatán kívül szükséges a jégtakaró alatti alapkőzet elemzése is. Ennek érdekében a szakemberek Grönland északi részének négy különböző pontján fognak mintákat venni, majd ezeken geokémiai elemzést végeznek. Reményeik szerint így meg tudják határozni, a jégtakaró milyen gyorsan olvad, ami kiemelten fontos lenne az éghajlati modellek szempontjából.

A GreenDrill kutatói csapata arra is keresi a választ, vajon feltételezéseik pontosak-e, és tényleg Grönland északi része lesz az olvadás fókuszpontja, vagy sem. A tudósok a vizsgálatok segítségével többet szeretnének megtudni arról, hogy mikor és milyen gyorsan mozdultak el utoljára a grönlandi jéglemezek, amivel következtetéseket tudnak levonni a tenger szintjének várható emelkedéséről.

A projekt részeként feltárják a sziget északnyugati partján fekvő Hiawatha krátert is, ahol egy meteorit csapódott be. A szakemberek szerint ez lehet a felelős a „Young Dryas” néven ismert jelenségért, amely a globális éghajlat körülbelül 13 000 évvel ezelőtti lehűlését okozta.

(Élőbolygónk.hu nyomán – Fotó: femina.hu)

További híreink

Csapdába ejthetik Tárnokot a készülő ipari beruházások

Faragó Dániel

Találtak 12 növényfajt, melyek segíthetnek helyrehozni a korallszigeteket

Kiss Albert

A sonkakagyló kihalása miatt aggódnak a horvát tengerbiológusok

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen