4.1 C
Budapest
2022. november 27., vasárnap
Magyar Jelen
Környezetvédelem

Háromezer éves a világ legöregebb olajfája, de még mindig terem

A háromezer éves olajfa, nem csak a világ legöregebb, még mindig termő fája, de állítólag ezen terem a világ legfinomabb olívája.

Hihetetlennek tűnhet, de a Kréta szigetén található Ano Vouves falu olajfájának gyümölcséből mind a mai napig sajtolnak extra szűz olajat. Állítólag ízre a világ legfinomabbja, a turisták pedig kisebb vagyont is hajlandóak fizetni érte.

A famatuzsálem pontos életkorát nem lehet meghatározni, mivel belseje elkorhadt, a fagyűrűk elemzése alapján azonban legalább 2000 éves. A Krétai Egyetem tudósai szerint életkora inkább 4000 évhez közelít, de a fa körül található jelek szerint is legalább 3000 éves.

A vastagtörzsű (4,5 méter átmérőjű) fa több mint 12 méter magas, noha törzse belül már üreges, korhadt, ennek ellenére kifelé mindig megújul.

A tudósok azt is feltételezik, hogy Krétán lehetett az olajbogyó-termesztés bölcsője. Mivel az olajfák folyamatosan újranövesztik törzsüket, ősidők óta a halhatatlanság szimbólumaként is tekintenek rájuk.

Az olívafák további nagy előnye, hogy örökzöldek, és jól bírják a szárazságot. Szívós növények, kibírják az aszályt és a bozót tüzeket. Talán ezért is maradhatott ilyen sokáig életben a térség kedvelt haszonnövénye.

(24.hu nyomán – Fotó: Wikimedia Commons)

További híreink

Zelenszkij az orosz turisták kitiltását követeli Törökországtól és Görögországtól

Irányi Dániel

Nem voltak hajlandóak megműteni a hároméves szívbeteg kisfiút, mert a szülei nincsenek beoltva

Irányi Dániel

Pénzbírság vár azon idős görögökre, akik megtagadják a koronavírus elleni oltások felvételét

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben