4.1 C
Budapest
2022. november 27., vasárnap
Magyar Jelen
Környezetvédelem

Huszonhat ausztrál lepkefajt fenyeget a kihalás veszélye

A kihalás veszélye fenyeget huszonhat ausztrál lepkefajt, amelyek nagyjából 20 éven belül teljesen eltűnhetnek – állapították meg rovartani szakemberek.

A lista élén az ausztrál tarkalepke (Argynnis hyperbius inconstans) áll: 94 százalékos valószínűséggel kihal húsz éven belül, ezt követi a Jalmenus eubulus nevű faj 42 százalékos kihalási eséllyel. A huszonhat faj közül csak hat áll ausztrál jogi védelem alatt.

Az Austral Entomology című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője, Trevor Lambkin szerint egyre jobban aggódnak amiatt, hogy az ausztrál tarkalepke talán már ki is halt. Lambkin kifejtette, szeretne optimista lenni, de minden olyan év, amelyben nem látnak ilyen egyedeket, egyre aggasztóbbá teszi a helyzetet. Utoljára az új-dél-walesi Port Macquarie közelében láttak egy példányt 2015-ben.

Az ausztrál tarkalepke, egy a feltűnő, fekete-narancssárga lepke egykoron elterjedt volt Queensland és Új-Dél-Wales államok mocsaras vidékein. Egyike azon lepkefajoknak, amelyek speciális táplálékot fogyasztanak, ami sebezhetővé teszi a környezeti változásokkal, például a növényzet letarolásával, a gyomok terjedésével és a tüzekkel szemben.

A tudósok remélik, hogy a fajok veszélyeztetettségének megállapítása a védelmük érdekében tett intézkedésekhez vezethet. Michael Braby, az Ausztrál Nemzeti Egyetem entomológusa szerint a veszélyeztetettnek tartott fajok nagy részének védelme érdekében semmilyen, vagy csak nagyon kevés intézkedés történik.

“Létfontosságú, hogy értékeljük és megőrizzük Ausztrália gerinctelenjeinek biodiverzitását. Ökoszisztémánk és végeredményben a mi túlélésünk is múlik ezen” – mondta Braby.

(Forrás: MTI – Fotó: wikiwand, wikimedia)

További híreink

Mi Hazánk: ne szenvedjenek a vágóhídi állatok!

Faragó Dániel

Állatmenhelyen jótékonykodott a Mi Hazánk Veszprém megyei képviselőjelöltje

Faragó Dániel

Egy menekültszállón várhatja az oltatlan Djokovics saját kitoloncolását Ausztráliában

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben