18.3 C
Budapest
2022. május 21., szombat
Magyar Jelen
Környezetvédelem

Jelentős számú madár hordoz ártalmas baktériumot Ausztráliában

A városi lakossághoz közel élő madarak az eddig véltnél jóval nagyobb arányban hordozói egy gyógyszerrezisztens baktériumnak Ausztráliában – állapították meg a kutatók.

A Murdoch Egyetem szakemberei sirály-, pingvin- és galambpopulációknál is kimutatták a kólibaktériumot (Escherichia coli), amelynek bizonyos törzsei ártalmasak lehetnek az emberre.

A kutatók a vizsgált sirályok felénél kimutatták az E. colit, míg korábban úgy vélték, hogy minden tíz madárból csupán kettő hordozza a baktériumot.

A kutatók szerint a baktérium egyebek között húgyúti fertőzést és vérmérgezést okozhat az embernél, és a vadállatokban való jelenléte tovább csökkenti az antibiotikumok hatékonyságát.

A szakemberek úgy vélik, hogy a sirályok az emberi ürülékkel érintkezve kerülnek kapcsolatba a baktériummal, amely azután visszajuthat az emberhez, vagy átkerülhet a haszonállatokra, házi kedvencekre.

“Nem tudjuk pontosan, hogy a madarak miként kerülnek kapcsolatba a baktériummal, de úgy véljük, hogy a szeméttelepeknek, különösen a pelenkák, tisztasági betétek és egyéb ilyen jellegű hulladékok miatt, köze lehet a dologhoz, mivel a sirályok rendszeresen portyáznak ezeken a területeken”

– mondta Sam Abraham, az egyetem kutatója.

“A sirályok ezután szétterjesztik a kórokozót a többi madárfaj között, így lehetséges, hogy a pingvinek és a galambok is hordozókká válnak, annak ellenére, hogy ezek a madarak egyébként teljesen más életmódot folytatnak és nem kutatnak élelem után a szemétben, ahogy azt a sirályok teszik”

– tette hozzá a kutató.

A szakemberek a népszerű turistacélpontnak számító Penguin Islanden élő madarakra fókuszálták a tanulmányukat.

(Forrás: MTI – Fotó: australianbushbirds.info)

További híreink

Élhetetlenné teheti a trópusokat a globális felmelegedés

Faragó Dániel

Visszaszámláló órával figyelmeztetnek a globális felmelegedés veszélyeire

Varga Lilla

2050-re eltűnhet a Duna-delta és több román tengerparti üdülő

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen