4.5 C
Budapest
2022. november 27., vasárnap
Magyar Jelen
Környezetvédelem

Különleges dámszarvas borjú született a Szegedi Vadasparkban

Mezopotámiai dámszarvas (Dama mesopotamica) született a Szegedi Vadasparkban, a háromhetes borjút már a látogatók is megfigyelhetik a veszélyeztetett faj erdei kifutójában – tájékoztatta Veprik Róbert, az állatkert igazgatója az MTI-t.

A mezopotámiai dámszarvas állatkerti és természetvédelmi szempontból is kiemelt fajnak számít, melyet egyszer már kipusztítottnak véltek, a szegedi borjú születése mégsem számít akkora szenzációnak. A világ legritkább szarvasfajtáját 2013 óta tartják a Tisza-parti város állatkertjében, a csapat pedig évről-évre bővül egy-két borjúval.

A borjút szeptember 1-jén hozta világra az anyja, nemét még nem tudni, de hamarosan, az első orvosi vizsgálat alkalmával az is kiderül.

A Közel-Keleten élő faj többször is előfordul az ószövetségi történetekben, de említik úgy is, mint olyan vadon élő állat, ami nem tisztátalan, vagyis a zsidó vallási előírások szerint is fogyasztható. A faj vesztét élőhelyük pusztulása, valamint a modern lőfegyverek megjelenése, ezzel vadászatuk hatékonyabbá válása okozta.

A múlt század közepére már kipusztultnak vélték. Ekkor fedezték fel egy kisebb populációját Iránban, amelyből a németországi Opel Zoo-ba került pár egyed, amelyek később alapjául szolgáltak a faj megmentésének és visszatelepítésének. Bár a teljes kipusztulást elkerülték, még ma is kevés – mintegy 1100 – példánya él ősi élőhelyén, köztük Izraelben, Irakban és Iránban. A világ 24 állatkertjében több mint háromszáz példányát gondozzák.

A mezopotámiai dámvadat régebben az európai dámvad alfajának tartották, ma már azonban külön fajnak tekintik. A mérete valamivel nagyobb az európaiénál – tömege 50-70 kilogramm, testhossza másfél méter, viszont az agancsuk kevésbé “lapátos”. Elsősorban a sűrű növényzetű, erdős területeket kedveli – a Szegeden kialakított kifutó is ezt idézi -, ahol elbújhat ragadozói elől.

(Forrás: MTI – Fotók: zooszeged.hu)

További híreink

“Önrendelkezés, létbiztonság, nemzetvédelem” – folytatódott a Mi Hazánk tüntetéssorozata

Faragó Dániel

Szegeden karácsony után megkezdődnek az intézménybezárások

Irányi Dániel

Gá, gá, gá – a főrabbi vette védelmébe az MTK-t a szezon első meccsén

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben