12.9 C
Budapest
2021. április 12., hétfő
Magyar Jelen
Környezetvédelem

Legalább 90 delfin pusztult el a tasmán partoknál csapdába esettek közül

Elkezdődött kedden a tasmán partoknál a sekély vízben megrekedt gömbölyűfejű delfinek mentése. Az akcióban részt vevőknek egyelőre csak néhány delfint sikerült kiszabadítaniuk, a becslések szerint a 270 csapdába esett állat közül 90 már elpusztult.

A hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinek több csapatban tévedtek a tasmániai kikötő, Macquarie Harbour sekély vizeire, ahol a homokpadok csapdába ejtették őket.

Kris Carlyon biológus, a tasmán kormány szakértője elmondta, hogy a delfinek egy részét, amelyek nem rekedtek teljesen a parton, a speciális mentők ki tudják terelni a mélyebb víz felé.

A gömbölyűfejű delfinek akár hét méter hosszúságúak is lehetnek, és egy kifejlett állat súlya elérheti a három tonnát. A mély vízbe való visszaterelésük bonyolult, nehéz feladat, megpróbálják őket kifelé tolni, ponyvákkal és pontonokkal segítenek nekik visszajutni a vízbe. Közben a parton rekedt állatok testét próbálják egyenesen tartani, hogy ne veszítsék el tájékozódóképességüket.

A mentésben negyven tudós, húsz rendőr, helyi halászok és számos önkéntes vesz részt. A szakértők szerint ilyen súlyos helyzettel még soha nem kellett megbirkózni a tasmán partoknál.

A tudósok nem tudják, hogy miért tévedtek a csapatokban úszó gömbölyűfejű delfinek a veszélyesen sekély vízbe. A 270 állat hétfőn rekedt meg a partközeli homokpadokon, Strahan mellett. Carlyon elmondta, hogy a mentők egyelőre azokra az állatokra koncentrálnak, amelyeknek a legjobbak az esélyeik a menekülésre. Számos példányt ugyanis meg sem tudnak közelíteni a csónakokkal.

A mentés napokig folyhat, de Carlyon hangsúlyozta, hogy a hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinek erős állatok, és ha a körülmények is engedik, átvészelhetik ezeket a napokat. Hozzátette: a delfinek a vízben vannak, a testük nem szárad ki, és egyelőre a hűvös időjárás is ideális számukra.

A delfinek tömeges partra vetődése nem ritka jelenség Tasmánia partvidékén, de az utóbbi tíz évben egyszerre ilyen nagy számú állat nem esett csapdába a térségben.

(MTI – Fotó: BBC)

További híreink

Háromezer év után visszatértek a tasmán ördögök az ausztrál vadonba

Varga Lilla

Pingvinfióka kelt ki a Szegedi Vadasparkban

Varga Lilla

A Dunában 56-féle gyógyszermaradvány úszkál

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben