4.5 C
Budapest
2022. november 27., vasárnap
Magyar Jelen
Környezetvédelem

Rózsaszín lett a tenger a Fülöp-szigeteken (+videó)

Ahogyan az ember lassan behúzódik otthonába, a természet szépen visszahódítja mindazt, amit korábban elbitoroltak tőle.

A Fülöp-szigetek egy városkájának strandja a karantén és kijárási korlátozások miatt jelenleg noha embermentes, mégse kong az ürességtől. A turisták helyét ugyanis a pink crambione mastigophora fajta medúzák vették át Palawan-ban, az El Nido partján.

A medúzák tömeges tobzódását “medúza virágzásnak” nevezik, ami viszonylag ritka jelenségnek számít, ugyanis nem kizárólag az emberi tevékenységek befolyásolják, hanem ugyan úgy hatással van rá például a víz sebessége, áramlása vagy az árapály jelenség is.

Feltételezhető, hogy a rózsaszín medúzákat a véletlen és az óceánáramlás sodorta a strand partjára. Viszont az elképesztő mértékű százezres egyedszám együttes megjelenésében a koronavírus-járvány is szerepet játszhat: eltűnt az ember a partról és a vízből, és így sokkal jobban észrevehető a jelenség, a medúzák a felszínre merészkednek, és ott is maradnak, hiszen most senki nem háborgatja őket.

A halászok azonban nem örülnek a szemkápráztató jelenségnek, mivel rengeteg medúza (nyálkája) belekeveredik a hálójukba, és így rontja a fogás minőségét, ez pedig nehezíti a megélhetésüket.

A rózsaszínbe öltözött víz felszínről természetesen videó is készült, Sheldon Rey Boco látcsövén át, aki a Griffith Egyetem tengerbiológus doktorandusza.

(promotions.hu nyomán)

További híreink

Befolyásos kormányzati szereplők miatt zárhat be a debreceni tófürdő

Irányi Dániel

A Mi Hazánk több 10 ezer fülöp-szigeteki vendégmunkás érkezése ellen tiltakozik

Kemény János

Mahaliák, Sampaguiták, Alejandrók tízezrei érkeznek- magyar cég hozza be a munkásokat a Fülöp-szigetekről

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben