2.4 C
Budapest
2022. december 2., péntek
Magyar Jelen
Környezetvédelem

Több száz egyeddel ritkítják a yellowstoni park bölényállományát

A Yellowstone Nemzeti Park illetékesei szerint az éves állományritkítás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megakadályozzák a marhákra veszélyes – a teheneknél vetélést okozó – brucellózis terjedését a Yellowstone régióban.

Az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban a közelmúltban mintegy 550 bölényt fogtak be, azzal a céllal, hogy nagy részüket leöljék. További 270 bölényt pedig az amerikai indián törzsek vadászai ejtenek el.

A park idén nagyságrendileg 600-900-zal kívánja csökkenteni a 4900 egyedet számláló állományt. Előzetes becslések szerint legalább 822 bölényt ölnek le, vagy szállítanak el a park területéről.

A park biológusa, Chris Geremia szerint a befogott állatok közül 442-t jelöltek ki leölésre. Az állatok húsát az amerikai indián törzsek között osztják szét.

Az életben hagyott 105 egyedet elkülönítik, hogy kivizsgálják, megfertőződtek-e valamilyen betegséggel, vagy egészségesek. Az egészséges bölényekre kitelepítés vár. Az éves gyakorlatot régóta sok kritika éri az állatvédők és az amerikai kongresszus néhány tagjának részéről.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Mészáros Márton

Természetvédők egy csoportja nemrég keresetet nyújtott be Washingtonban, azt kérve, hogy a Yellowstone bölényeire is terjesszék ki a veszélyeztetett fajokról szóló törvény által biztosított védelmet.

Az Egyesült Államok Halászati és Vadvédelmi Szolgálata korábban többször is elutasította az állatok védelmére irányuló kérelmeket. Nagy valószínűséggel ez úttal sem lesz ez másként.

(Élőbolygónk.hu nyomán – Fotó: MTVA/Bizományosi: Mészáros Márton)

További híreink

Alapjövedelmet kapnak a traszneműek San Franciscóban

Magyar Jelen

Először lehet fekete vezetőjük a demokratáknak a kongresszusban

Magyar Jelen

“Aki a valósággal háborúzik, az eleve vesztésre áll” – interjú Vukics Ferenccel

Magyar Jelen

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben