20.5 C
Budapest
2022. augusztus 20., szombat
Magyar Jelen
Környezetvédelem

Továbbra is szokatlanul nagy ózonlyuk van az Északi-sark felett

Az Európai Unió Copernicus megfigyelőszolgálata szerint mintegy 18 kilométeres magasságban bomlott le az ózonréteg egy jelentős része, azonban az időjárás megváltozásának köszönhetően a bomlási folyamat a közlejövőben várhatóan megáll.

A tudósok már március elején felhívták a figyelmet a régióban szokatlanul erős ózonlebomlásra. A Copernicus Légkörmonitorozó Szolgálat friss felvételei szerint még mindig részben el van vékonyodva az ózonréteg.

A Déli-sarkvidék felett évtizedek óta megfigyelhető az ózonlyuk néhány hónapig az ottani tél után, amikor az ózon lebomlásához alkalmas feltételek fennállnak.

A kutatók szerint az, hogy most az északi féltekén is megjelent egy ózonlyuk, annak a következménye, hogy idén a korábbiaktól eltérő légköri jelenségek miatt a sztratoszférában szélsőségesen hideg hőmérsékletet mértek.

A szakértők már korábban is megfigyeltek kisebb ózonlyukakat az Északi-sark felett, de soha ilyen nagy kiterjedésben.

„Az ózonlyuk, melyet idén figyeltünk meg az Arktisz felett, kevesebb mint egymillió négyzet-kilométeres kiterjedésű. Ez a Déli-sarkvidék felett lévőhöz képest kicsi, mivel az 3-4 hónapon keresztül 20-25 millió négyzet-kilométeres is lehet”

– mondta Diego Loyola, az Európai Űrügynökség (ESA) szakértője.

„A tudósok úgy vélik, hogy az ózonlyuk hamarosan bezárul. A jóslatunk a sarkvidéki örvény hőmérsékleteinek emelkedésén alapul, azzal ugyanis lelassul az ózon lebomlása, végül teljesen leáll” – mondta Vincent-Henri Peuch, a Copernicus légkörmonitorozó részlegének igazgatója.

Az ózonréteg egy természetes gázréteg, mely a Földet a Nap ultraibolya sugárzásától védi. Az ózonlyuk kialakulásának hátterében a tudósok szerint a sarkvidék felett lévő levegő különösen alacsony hőmérséklete és egy stabil sarkvidéki örvény áll.

 

Mínusz 78 Celsius-fokon kialakulnak úgynevezett sztratoszferikus felhők, amelyek az emberi tevékenység következtében a környezetbe került fluorklór-szénhidrogének (FCKW) révén lebontják az ózont.

Az FCKW-k önmagukban kisebb mértékben okoznak ózoncsökkenést, a nagy hideg hatására viszont agresszívvé válnak. Az FCKW-k előállítása régóta tiltott, ha ez nem így lenne, a tudósok szerint sokkal rosszabb lenne a helyzet. Ám mivel ezek élettartama 50-100 év, az Északi-sarkvidéken még nem mutatkoznak a tilalom hatásának jelei.

(Élőbolygónk.hu nyomán)

További híreink

Spanyolország: hipóval fertőtlenítik a strandot, ahol madarak költenek

Irányi Dániel

Fehér majom született

Faragó Dániel

Misztikus fényoszlopok tűntek fel Kanadában

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben