19.7 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Környezetvédelem

Vörhenyes fecskéket láttak Dél-Alföldön

Két vörhenyes fecskét figyeltek meg a Dél-Alföldön, a Baksi-pusztán. A Dél-Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában előforduló fajt eddig – egy 2017-es költőpárt leszámítva – húsz alkalommal észlelték Magyarországon – számolt be róla az MTI.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) Csongrád megyei csoportja számolt be arról, hogy Nagy Tamás ornitológus kettő vörhenyes fecskét figyelt meg távcsövével az Ópusztaszer melletti Baksi-pusztán.

A két madár az egyik tanyán költő füstifecskék társaságában vadászgatott egy darabig, majd elrepültek a környékről.

A vörhenyes fecske (Cecropis daurica) Európában a mediterrán térség költőmadara, de előfordul Dél-Ázsiában egészen Japánig, illetve Észak-Afrikában is. Az európai állomány a telet Afrikában, az ázsiai Indiában tölti. A vörhenyes fecske nem ragaszkodik a lakott területekhez, mint a füstifecske, de sík vidékeken helyenként hidak alatt, épületekben is költ, általában barlangokban, sziklahasadékokban fészkel. Fészke hasonlít a molnárfecskékéhez, de csőszerű bejárónyílása van.

Az egyik megfigyelt fecskét sikerült lefotózni – forrás: Facebook/MME Csongrád megyei csoport

A 18 centiméter körüli madár mérete és megjelenése hasonlít a füstifecskére, de feltűnő rozsdás farokcsíkja könnyen megkülönbözteti az itt költő rokonaitól. Más fecskefajokhoz hasonlóan a levegőben kapja el rovarokból álló táplálékát.

A faj példányait 1999 és 2015 között csupán nyolc alkalommal figyelték meg Magyarországon, majd 2017-ben Balatonfüreden az egyik szálloda mélygarázsának mennyezetén találtak egy fészkelő párt, melynek három fiókája is kikelt. Ezt követően tizenkét előfordulását rögzítették a fajnak Vas és Heves megyében, illetve több helyen az Alföldön.

További híreink

Misszió indul a világ egyik legnagyobb jéghegyének tanulmányozására

Varga Lilla

Egyre több tobzoskát észlelnek Kínában

Szabó Norbert

Az egyre kevesebb csapadék miatt háttérbe szorulnak a vízerőművek Ausztráliában

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen