35.2 C
Budapest
2022. augusztus 17., szerda
Magyar Jelen
Környezetvédelem

Zöld növekedési stratégiát fogadott el Japán

A szigetország kormánya körülbelül 2035-re be akarja tiltani az újonnan gyártott belső égésű motorok kereskedelmét, az ország károsanyag-kibocsátását pedig 2050-re zéró szintre akarja csökkenteni. Egyebek között ezek szerepelnek az elfogadott „Zöld növekedés stratégiája” című akciótervben.

Az akcióterv egyik fő célja, hogy az évszázad közepéig a környezetbarát beruházások és termelés területén 2000 milliárd dolláros növekedést generáljon. Emellett ösztönözni akarják a közműveket, hogy minél gyorsabban álljanak át a megújuló energiaforrások és a hidrogén alkalmazására, és hogy a 2030-as évek közepén az autógyárak már csak elektromos meghajtású járműveket gyártsanak.

Szuga Josihide kormányfő már októberben beszélt ezekről, amikor elkezdték összeállítani az akciótervet. Mint fogalmazott,

a világ előtt álló környezetvédelmi feladatokkal a zöld beruházásokban lehetőséget kell látni, nem pedig terhet.

A stratégia végrehajtásához az országnak 30-50 százalékkal több elektromos energiára lesz szüksége, a megújuló energiaforrásokból pedig a mostani háromszorosára, ami az összes energiafogyasztás 50-60 százalékát teszi majd ki. A lehető legnagyobbra akarják növelni az atomenergia mint „tiszta energiaforrás” termelését is.

Az AP hírügynökség szerint nem lehet tudni, Szugának van-e akkora politikai súlya, hogy elérje az energiahiányban szenvedő ország fokozatos elszakadását az olaj- és gázimporttól. A terv 14 területen jelöl ki feladatokat, egyebek között tengeri szélerőművek építését, amelyek 2040-re már 45 gigawatt villamos energiát termelnének.

(MTI – Fotó: Taiwan News)

További híreink

3 perc alatt pusztított el mindent a tűzvihar Ausztráliában

Dunai Tibor

A klímaváltozás az Alpok legtöbb gleccserjét fenyegeti

Varga Lilla

Visszaszámláló órával figyelmeztetnek a globális felmelegedés veszélyeire

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben