2.5 C
Budapest
2020. november 29., vasárnap
Magyar Jelen
Környezetvédelem

A klímaváltozás hatására tért vissza egy növény Nagy-Britanniába

60 millió éves kihagyás után visszatértek a cikászok, vagy más néven szágópálmák az Egyesült Királyságba. Botanikus szakemberek két szabadon növő példányt is találtak, egy hím és egy nőnemű növényt.

A Wight-szigeten található Ventnor botanikus kert szakemberei 2012-ben bírtak virágzásra egy hím növényt, tavaly azonban egy nőnemű példányon is megjelent a szép, kúp alakú virágzat. Ez tette lehetővé, hogy évmilliók után először pollent gyűjtsenek be és magokat hozzanak létre a növényekből.

Noha a sziget mikroklímája enyhébb, mint a brit régióé, az eredmény így is rendkívülinek számít.

A tudósok 15-20 éve kísérleteznek a cikászokkal. Hosszú, fáradtságos munka árán sikerült elérniük, hogy a növények már nem csak képes áttelelni a szigeten, de leveleket és virágokat is növesztenek.

(elobolygong.hu nyomán – Fotó: botanic.co.uk)

Kapcsolódó híreink

A világ „leggyönyörűbb galambfajtája” a kihalás szélére sodródott

Irányi Dániel

Fennakadások a nemzetközi küldeményforgalomban

Dunai Tibor

Háromezer év után visszatértek a tasmán ördögök az ausztrál vadonba

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben