3 C
Budapest
2022. december 1., csütörtök
Magyar Jelen
Környezetvédelem

Aggasztóak a legfrissebb magyarországi madárállomány-elemzések

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) most kiadott elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy miközben folytatódott az agrár élőhelyeken 2005 óta zajló fészkelőállomány-csökkenés, ennek jelei már mutatkoznak a korábban növekedést mutató erdei élőhelyeken fészkelő madárfajoknál is Magyarországon! – írja közleményében az egyesület. 

Az információk az MME által Közép-Kelet-Európában 2019-ben elsőként elindított Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) vizsgálatból származnak, ami a biológiaisokféleség-vizsgálatok tekintetében a világ frontvonalába tartozik.

Rámutatnak, hogy az MMM hazánk főbb élőhelytípusaiban számlálja standard módszerekkel 114 madárfaj állományát a fészkelési, 2000 óta pedig a téli időszakban is. Az 1999-2019 között eltelt 21 év adatainak részletes elemzéséből kiderül, hogy

az Európai Unióban jelentős csökkenést mutató mezőgazdasági biodiverzitás indikátor (FBI – Farmland Bird Index) értékek Magyarország 2004-es EU csatlakozásig stabilak voltak, majd az ezt követő második évben csökkenni kezdtek.

Az egyesület szerint hasonlóképp aggasztó, hogy a hazai erdei élőhelyek 2017-ig tapasztalható stabil és növekvő értékei (WBI – Woodland Bird Index) 2018-2019-ben megfordultak, és azóta ezeken a területeken is csökkenés következett be.

A több mint két évtizedes adatsorok átfogó elemzése alapján a Madártani Egyesület megállapította, hogy az állománycsökkenés a hosszú távú (a Szaharától délre tartó) vonulók mellett immáron a rövid távú (az európai Mediterráneumba tartó) vonulóinkat is érinti.

Ez alapján sajnos kijelenthető, hogy az elmúlt években az élőhelyek és a klíma változásának egyre több vesztese és egyre kevesebb nyertese van Magyarországon is

– zárják közleményüket.

(Fotó: Wikipédia)

További híreink

Döntött a kormány: immáron a védett fák is kivághatók

Irányi Dániel

Az USA történetében először csökkent a fehér lakosság száma – a liberálisok élő adásban ujjonganak

Irányi Dániel

Kétmillió fecske hiányzik Magyarországról, és ennek az ember az oka

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben