21.6 C
Budapest
2022. május 25., szerda
Magyar Jelen
Környezetvédelem

Egy forradalmi újítás a levegőt változtatná gyémánttá

Egy brit környezetvédő – aki e mellett multimilliomos is – céljául tűzte ki, hogy laboratóriumi körülmények között nagy mennyiségben állítson elő olyan, úgynevezett karbonnegatív gyémántköveket, amelyek elkészítéséhez teljes egészében a Föld atmoszférájából származó alapanyagot használnak.

Dale Vince az Ecotricity cég alapítója egy olyan egyedülálló módszert fejlesztett ki, mellyel a levegőből származó szén- és vízrészecskékből, valamint az onnan nyerhető energiával állítanak elő gyémántot.

A technológia a Föld atmoszférájából nyert szén-dioxidot hasznosítja a gyémánttermeléshez, emellett szél- és napenergiát, valamint esővizet használ fel.

Így károsanyag-kibocsátás nélkül létrehozott gyémántdarabokat kapnak, amelyek az előállítása még a levegő megtisztításhoz is hozzájárul.

Napjainkban a laboratóriumi gyémántok népszerűsége felívelőben van. Ez részben köszönhető a gyémántlelőhelyek körül kirobbant véres konfliktusoknak, részben pedig a hagyományos gyémántbányászati módszerek környezetterhelésének.

Egy egykarátos gyémántkő kitermeléséhez ugyanis átlagosan 1000 tonna földet és követ kell megmozgatni, aminek során 3890 liter vizet használnak fel, és 108 kilogrammnyi szén-dioxid-szennyeződés kerül a levegőbe.

Vince erre a célra külön vállalkozást is alapított, a Sky Diamonds-t, ami becslései szerint kezdetben havi 200 karátnyi karbonnegatív gyémántot lesz képes előállítani, de ez a mennyiség rövid idő alatt akár 1000 karátnyira is emelkedhet.

(elobolygong.hu nyomán – Fotó: SHUTTERSTOCK)

További híreink

Évezredig sem bomlanak le a tengerbe esett legók

Szabó Norbert

A tisztább levegő most különösen jó hír

Szabó Norbert

Pocsolyákba ugrálnak örömükben a tűzoltók Ausztráliában

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen