16 C
Budapest
2022. május 22., vasárnap
Magyar Jelen
Környezetvédelem

A sarki világítórákok megszámlálására indultak ausztrál kutatók

A sarki világítórákok, vagyis krillek megszámlálására indultak ausztrál kutatók az Antarktiszra pénteken.

Az ausztrál nemzeti tudományos intézet (CSIRO) tudósai 2006 óta először indulnak az Ausztrália antarktiszi régiójában élő krillek megszámlálására, ezúttal új módszerekkel. A krillek a világ egyik legnépesebb faja, ám a Greenpeace környezetvédő szervezet egy 2018-as jelentésében azt írta, hogy a kereskedelmi rákhalászhajók egyre közelebb halásznak a bálnák táplálkozási helyeihez. A bálnák, a fókák és a pingvinek krillel táplálkoznak, de házi kedvencek is kapják, az állattenyésztésben is használják és a halászatban is keresett csali a rák.

“Itt az idő, hogy meggyőződjünk arról, hogy felelősen bánunk-e a területtel és fenntarthatóan kezeljük ezt a csodálatos táplálékforrást anélkül, hogy a krillel táplálkozó ragadozók túlélését veszélyeztetnénk”

– mondta Rob King, az expedíció biológusa.

Korábbi kutatások csak az óceán felszíne közelében számolták a krilleket, azonban a kamerákkal felszerelt úszó keret és más modern felszerelések lehetővé teszik, hogy a 20 kutató a vízfenék krilljeit is számba vegye.

“Senki nem járt el még így, nem tudjuk, működik-e. Ha igen, azt is megtudjuk, milyen fajúak, neműek és méretűek a rákok. Olyan információk ezek, amelyekhez eddig nem juthattunk” – magyarázta King.

Az utazás résztvevőinek a világjárvány miatt a hónap nagy részét elővigyázatosságból karanténban kellett töltenie.

A Déli-sarkvidék az egyetlen koronavírus-mentes kontinensként sokáig kivételes helyzetben volt, azonban decemberben 36 chilei karbantartó tesztje pozitív lett.

(Forrás: MTI – Fotó: AUSCAPE INTERNATIONAL PTY LTD/ALAMY STOCK)

További híreink

A bálnák jól érzik magukat az embermentes környezetben (videóval)

Irányi Dániel

Lefilmeztek egy farkaskölyköt a Bükkben

Szabó Norbert

Zöldre festi a hegyi tavakat a klímaváltozás az Egyesült Államokban

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen